Politic Externe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, exprimă solidaritatea cu România în privința aderării la Schengen

schedule 07 mar. 2024, 08:28

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, exprimă solidaritatea cu România în privința aderării la Schengen
paparazzza / Shutterstock
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, susține aderarea României la Schengen și critică controalele de pașapoarte ca discriminatorii.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat în timpul unei vizite în România că împărtășește frustrarea cetățenilor români cauzată de neincluderea țării în spațiul Schengen. La sosirea în România, Metsola a fost confruntată cu procedura de control a pașaportului, un proces pe care l-a descris drept discriminatoriu și a reamintit că România a fost "ținută ostatică" de această situație de mulți ani.

În cadrul unei apariții la Antena 3, Metsola a subliniat că Parlamentul European a recunoscut încă din 2011 că România a îndeplinit toate condițiile necesare pentru aderarea la Schengen. Ea a exprimat optimism prudent în legătură cu schimbarea de atitudine a Austriei, care anterior s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen, și a menționat că speră să se vadă progrese în această privință până la sfârșitul lunii martie.

Metsola a reiterat angajamentul Parlamentului European de a susține accesul deplin al României la drepturile sale în cadrul Uniunii Europene și a subliniat importanța discuțiilor la București despre problemele care contează pentru cetățenii români. În contextul Congresului PPE de la București, unde sunt prezenți peste 2.000 de delegați din 40 de țări, s-a anunțat că delegația austriacă nu a votat împotriva manifestului electoral al PPE care cere aderarea României la spațiul Schengen, semn că blocajul anterior ar putea fi depășit.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---