Politic

Liderii europeni au convenit asupra funcțiilor-cheie în UE, cu Ursula von der Leyen la conducerea Comisiei Europene

schedule 28 iun. 2024, 09:49

Liderii europeni au convenit asupra funcțiilor-cheie în UE, cu Ursula von der Leyen la conducerea Comisiei Europene
Alexandros Michailidis / Shutterstock
UE a convenit asupra liderilor instituțiilor: Ursula von der Leyen (Comisia), Antonio Costa (Consiliu) și Kaja Kallas (Afaceri Externe).

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord în cadrul Consiliului European privind ocuparea funcțiilor de top în cadrul instituțiilor UE. Ursula von der Leyen a fost nominalizată pentru un nou mandat în postul de președinte al Comisiei Europene, în timp ce fostul premier portughez Antonio Costa este așteptat să devină președintele Consiliului European. De asemenea, Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, a fost desemnată pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a subliniat importanța ca niciun stat membru să nu fie exclus din negocierile pentru aceste posturi, în ciuda unei înțelegeri prealabile între liderii celor trei grupuri politice pro-europene. Premierul italian Giorgia Meloni și-a exprimat nemulțumirea față de procesul de selecție, pe care l-a considerat o sfidare la adresa alegătorilor europeni.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a felicitat oficialii desemnați pentru funcțiile-cheie și a transmis că Guvernul României este pregătit să colaboreze constructiv cu aceștia în interesul cetățenilor. Ursula von der Leyen va trebui să câștige majoritatea voturilor celor 720 de europarlamentari într-un vot care urmează să aibă loc luna viitoare, în timp ce Kallas va trebui să fie confirmată de președintele Comisiei, o formalitate.

Aceste numiri vin într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv gestionarea consecințelor pandemiei și a conflictului din Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6489 RON
0.00270
GBP
GBP: 5.88 RON
0.00200
HUF
HUF: 1.2603 RON
-0.00610
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1718 RON
0.01430
Convertor valutar

Rezultat: ---