Ce spune Metsola despre aderarea României la Schengen
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că încă speră și este optimistă în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.
„Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. /.../ Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie. Avem aşteptări înalte de la această preşedinţie (spaniolă a Consiliului UE, n.red.) pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile'', a declarat Metsola într-un interviu organizat de European Newsroom pentru agenţiile implicate în acest proiect media european, la sediul PE din Bruxelles, transmite Agerpres.
Anterior, Bulgaria şi România și-au manifestat dorința de a deveni țări membre ale spaţiului de liberă circulaţie. Austria și Olanda au fost țările europene care s-au opus dorinței celor două state la Consiliul JAI din decembrie 2022, motivând decizia lor prin faptul că țările au un control insuficient al fluxurilor de migranţi. Aderarea Bulgariei a fost blocată de Olanda şi Austria, iar aderarea României a fost blocată doar de Austria.
Citește și:
Consiliul JAI al UE se reunește astăzi la Bruxelles. Ce șanse sunt să fie discutată aderarea Românie
„Eram în Consiliu şi îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de preşedintele dumneavoastră, care spunea: 'Ceea ce merită concetăţenii mei ar trebui să obţină'. Am fost la Bucureşti la două zile după non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.). Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri. Aşadar, sper, sper, mă aştept şi sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă. Am vorbit cu preşedintele şi cu prim-ministrul, atât cu precedentul, cât şi cu cel actual, domnul Ciolacu, pentru a găsi o soluţie'', a mai spus Metsola.