Schengen: Bruxelles calculează pagubele aduse României de Austria
„Sigur că atunci când se întâmplă un astfel de lucru calculăm prejudicii financiare. Cât costă aşteptarea de la graniţe? Nu este vorba însă numai de un prejudiciu financiar.
Acum 12 ani Comisia a decis ca aceste ţări să intre în Spaţiul Schengen şi Parlamentul a spus că nu există niciun motiv legal sau politic ca aceste ţări să nu intre în spaţiul Schengen, să beneficieze de cel mai bun lucru pe care îl oferă Uniunea Europeană: libertatea de mişcare”, a răspuns Roberta Metsola, la Strasbourg, la întrebarea din partea Ziarului Financiar.
Întrebarea a venit în contextul în care ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că a cerut o analiză privind costurile suplimentare pentru România, ca urmare a faptului că țara nu a intrat în spațiul Schengen, după ce Asutria și-a folosit dreptul de veto.
Citește și:
Austria insistă că România nu are loc în spaţiul Schengen: „Nu este momentul potrivit”
Când am putea intra în Schengen. Ursula von der Leyen: „Nu mai suportă amânare”
Bruxelles-ul, asediat de femieri. Jandarmii au răspuns cu gaze și tunuri cu apă
Potrivit declarațiilor oficialului, prejudiciul total s-ar ridica la aproximativ 2% din PIB, adică aproape 6 miliarde de euro. „În decembrie când s-a luat decizia (de către Austria – n. red.) ca Bulgaria şi România să nu intre în spaţiul Schengen, s-a luat pentru ţări care au aşteptat ani de zile să li se spună nu. Cum putem noi, ca Europa, să justificăm un astfel de mesaj?”, a mai spus Metsola la Strasbourg, în deschiderea sesiunii parlamentare europene.