Externe

UE a aprobat utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru sprijinirea Ucrainei

schedule 21 mai 2024, 15:15

UE a aprobat utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru sprijinirea Ucrainei
https://pixabay.com/photos/building-european-union-flags-79221/
UE permite folosirea profiturilor de la activele rusești înghețate pentru a finanța Ucraina, cu până la 3 mld. euro anual, majoritar pentru apărare.

Consiliul Uniunii Europene a decis să permită folosirea profiturilor generate de activele suverane rusești înghețate pentru a susține financiar Ucraina, conform unei declarații emise de reprezentanța cehă în UE. Se estimează că această măsură ar putea aduce între 2,5 și 3 miliarde de euro anual, majoritatea fondurilor urmând să fie destinate nevoilor militare ale Kievului.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a subliniat că până la 3 miliarde de euro ar putea fi strânse în acest an, dintre care 90% ar fi alocate armatei Ucrainei. "Rusia trebuie să plătească pentru daunele de război", a afirmat Lipavsky, citat de The Kyiv Independent.

Activele rusești, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, au fost înghețate de partenerii occidentali ai Ucrainei și alți aliați la începutul invaziei ruse în Ucraina din 2022. Aproximativ două treimi din aceste active sunt deținute de compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul în Belgia.

În timp ce Statele Unite au sugerat confiscarea directă a bunurilor rusești, Uniunea Europeană a fost preocupată de posibilele complicații legale și fiscale ale unei astfel de acțiuni. Ca alternativă, Bruxelles-ul a propus utilizarea profiturilor din activele înghețate pentru a sprijini eforturile Ucrainei.

În martie, Comisia Europeană a prezentat o propunere care prevede alocarea a 90% din fondurile generate pentru achiziția de arme pentru Ucraina, iar restul de 10% să fie direcționat către bugetul UE pentru susținerea industriei de apărare europene. După săptămâni de negocieri, ambasadorii UE au ajuns la un acord politic pe data de 8 mai.

Cererea Ucrainei pentru ajutor extern este în creștere, pe fondul intensificării presiunii militare rusești și a continuării atacurilor asupra populației civile și infrastructurii critice. Oficialii ucraineni au solicitat în mod repetat confiscarea activelor rusești ca metodă de finanțare externă durabilă, care să nu afecteze bugetele țărilor partenere.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.97 RON
-0.00100
USD
USD: 4.5781 RON
0.00040
GBP
GBP: 5.8914 RON
0.00860
HUF
HUF: 1.2701 RON
-0.00910
BGN
BGN: 2.5411 RON
-0.00050
CHF
CHF: 5.1865 RON
0.02290
Convertor valutar

Rezultat: ---