Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu pentru a prelungi perioada de scutire de taxe vamale pentru importurile agricole din Ucraina până în iunie 2025. Decizia vine în contextul în care fermierii europeni au exprimat nemulțumiri legate de concurența produselor ucrainene, care sunt vândute la prețuri mai mici pe piața europeană, întrucât nu sunt supuse acelorași reglementări stricte ca produsele din UE.
Pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor din statele membre, UE a introdus o "frână de urgență" pentru anumite produse considerate sensibile, cum ar fi grâul, păsările de curte, ouăle, zahărul, ovăzul, porumbul, crupele și mierea. Această măsură permite impunerea de tarife în cazul în care importurile depășesc nivelurile medii din anii 2022 și 2023. În plus, Comisia Europeană are capacitatea de a acționa rapid și de a impune măsuri de protecție dacă piața UE sau piețele unor state membre sunt afectate semnificativ de aceste importuri.
Citește și:
Opt state UE, inclusiv România, cer sancțiuni mai dure contra Rusiei
Europa face planuri pentru iarna viitoare. Ucraina, inclusă în schema UE pentru achiziția de gaze
Negociatorii Parlamentului European au asigurat că Comisia va interveni mai prompt, în termen de 14 zile în loc de 21 de zile, pentru a activa măsurile de salvgardare automată. Această decizie este parte a eforturilor UE de a susține economia Ucrainei în urma invaziei rusești din februarie 2022.
Protestele fermierilor europeni au fost semnificative în ultimele luni, cu acțiuni de blocare a punctelor de control la granițele Poloniei și extinderea protestelor la frontiera de vest cu Germania.