Externe

Slovacia anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina: „Doar un ajutor umanitar și civil”

schedule 26 oct. 2023, 14:17

Slovacia anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina: „Doar un ajutor umanitar și civil”
Foto: Oleksandr Osipov/Shutterstock

Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunţat joi încetarea ajutorului militar pentru Ucraina și limitarea sprijinului acordat țării vecine la „un ajutor umanitar și civil” 

„Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei” , a declarat Robert Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta prorus.

Noul premier al Slovaciei, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câștigat alegerile legislative din data de 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a plecat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

Oficialul s-a pronunţat și împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Volodimir Zelenski: „Presiunea asupra statului terorist este insuficientă”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie înăsprite. Liderul de la Kiev a confirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că în orașul Slavuta, dinregiunea Hmelnîţki, au avut loc explozii în urma unui atac cu drone al ruşilor. Ruşii spun că a fost lovit un depozit de muniţie, în timp ce ucrainenii acuză Moscova că a încercat lovirea centralei nucleare de la Hmelnîţki 

„Este foarte probabil că ţinta acestor drone era centrala nucleară de la Hmelnîţki, unda de şoc a exploziei a spart ferestre, inclusiv cele de pe teritoriul centralei nucleare. În prezent, se ştie că în jur de 20 de localnici au fost răniţi. Ei au primit toată asistenţa necesară. Lovitura din zona centralei nucleare este o altă reamintire către toţi partenerii noştri despre cât de important este să întărim apărarea anti-aeriană a Ucrainei şi cât de periculos poate fi când Rusia poate evita sancţiunile internaţionale.
Multe componente ale dronelor de atac folosite de teroriştii ruşi, ca şi ale rachetelor lor, provind din diferite ţări, diferite companii, inclusiv unele occidentale. Eficienţa sancţiunilor împotriva Rusiei reprezintă literalmente o apărare împotriva terorismului”, a subliniat el.

Șeful de stat ucrainean a completat că joi are pe agendă reuniunea Consiliului European, la nivel de șefi de stat și de guvern. „Printre alte subiecte, voi discuta în mod special despre asta: sancţiunile împotriva Rusiei trebuie extinse şi înăsprite. Fiecare lovitură rusească, în special unele atât de îndrăzneţe ca acelea care vizează centrale nucleare şi alte facilităţi critice, reprezintă un argument că presiunea asupra statului terorist este insuficientă", a arătat Zelenski.

Președintele Ucrainei a precizat că a avut o videoconferinţă cu oficiali din armată, spionaj şi guvernamentali. „Printre punctele de menţionat este reacţia ocupantului faţă de noile capacităţi ale luptătorilor noştri. După ce trupele noastre au lovit aeroporturile din Berdiansk şi Lugansk, vedem că ocupanţii îşi relochează aviaţia mai departe. Mai exact, ei încearcă să o desfăşoare din nou de pe teritoriul Crimeei noastre.

Acesta este un semn bun. Mai întâi, flota rusească fuge, iar acum aviaţia rusească fuge. Obişnuinţa de a fugi va fi foarte folositoare pentru Rusia. Pentru că vor trebui să părăsească pământul nostru. Fără excepţii. Şi le mulţumesc tuturor din lume care ne ajută să devenim mai puternici şi să atingem obiective mai mari. Şi le mulţumesc luptătorilor noştri pentru acurateţea lor", a detaliat Volodimir Zelenski.

Oficialul a spus că se lucrează la nivel diplomatic pentru reuniunea privind Formula pentru Pace. „Este foarte important că, în negocierile relevante, vedem o atenţie neclintită acordată Ucrainei şi nevoii de a pune capăt acestui război, de a-l încheia just şi corect”, a mai afirmat preşedintele ucrainean. Volodimir Zelenski a spus, vorbind despre livrări de muniţie, că elementul cheie este puterea în plus pentru Ucraina, stat şi popor, în fiecare zi, conform AFP, citat de Agerpres. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---