Uniunea Europeană face pași decisivi către reducerea dependenței de resursele energetice rusești, odată cu anunțul că nu intenționează să prelungească acordul actual pentru tranzitul gazelor naturale prin Ucraina. Acest acord, care expiră la sfârșitul anului 2023, a fost un canal principal prin care Rusia exporta gaze către țările europene, inclusiv Austria, Italia și Slovacia.
Potrivit comisarei europene pentru Energie, Kadri Simson, analizele preliminare ale Uniunii Europene indică faptul că țările afectate de acest traseu de tranzit pot găsi surse alternative de aprovizionare. Declarația vine într-un context în care UE și-a intensificat eforturile de diversificare a surselor de energie, investind masiv în gaze naturale lichefiate și energii regenerabile, și în urma unei scăderi semnificative a cererii de gaze – influențată parțial de o activitate mai slabă în sectorul industrial.
Citește și:
A început războiul între Rusia și Occident pe Sudul Global. Ce speră să obțină SUA și UE
Slovacia anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina: „Doar un ajutor umanitar și civil”
Înainte de conflictul din Ucraina, Rusia livra Europei un volum impresionant de 155 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. În prezent, cifra s-a redus la aproximativ 12 miliarde de metri cubi anual, reflectând o scădere drastică a dependenței UE de gazul rusesc – de la 45% în 2021 la doar 15% în 2023.
Analiștii economici consideră că terminarea acordului de tranzit al gazelor prin Ucraina ar putea duce la o creștere ușoară a prețurilor gazelor în Europa, însă nu ar afecta securitatea energetică a continentului. Această schimbare de strategie energetică evidențiază determinarea Uniunii Europene de a-și consolida suveranitatea energetică și de a răspunde provocărilor generate de criza energetică și de invazia Ucrainei de către Rusia.
În timp ce oficialii ucraineni au anunțat că nu vor iniția discuții cu Rusia pentru prelungirea acordului, partea rusă, prin vocea vicepremierului Alexander Novak, s-a arătat deschisă la negocieri. Cu toate acestea, poziția UE rămâne fermă: nu există interes pentru prelungirea acordului trilateral de gaze cu Rusia, marcând astfel un moment semnificativ în politica energetică europeană.
Citește și:
UE vrea să schimbe permisele de conducere. Ce riscă șoferii de peste 70 de ani
Alerte cu bombă în șase aeroporturi din Franța. Autoritățile din UE se află în alertă