Locale Economic

Uniunea Europeană se îndreaptă spre independența energetică: acordul de tranzit al gazelor rusești nu va fi prelungit

schedule 15 feb. 2024, 14:31

Uniunea Europeană se îndreaptă spre independența energetică: acordul de tranzit al gazelor rusești nu va fi prelungit
Christophe Licoppe/Shutterstock
UE refuză prelungirea acordului de tranzit al gazelor prin Ucraina, reducând dependența de gazul rusesc și consolidând suveranitatea energetică.

Uniunea Europeană face pași decisivi către reducerea dependenței de resursele energetice rusești, odată cu anunțul că nu intenționează să prelungească acordul actual pentru tranzitul gazelor naturale prin Ucraina. Acest acord, care expiră la sfârșitul anului 2023, a fost un canal principal prin care Rusia exporta gaze către țările europene, inclusiv Austria, Italia și Slovacia.

Potrivit comisarei europene pentru Energie, Kadri Simson, analizele preliminare ale Uniunii Europene indică faptul că țările afectate de acest traseu de tranzit pot găsi surse alternative de aprovizionare. Declarația vine într-un context în care UE și-a intensificat eforturile de diversificare a surselor de energie, investind masiv în gaze naturale lichefiate și energii regenerabile, și în urma unei scăderi semnificative a cererii de gaze – influențată parțial de o activitate mai slabă în sectorul industrial.

Înainte de conflictul din Ucraina, Rusia livra Europei un volum impresionant de 155 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. În prezent, cifra s-a redus la aproximativ 12 miliarde de metri cubi anual, reflectând o scădere drastică a dependenței UE de gazul rusesc – de la 45% în 2021 la doar 15% în 2023.

Analiștii economici consideră că terminarea acordului de tranzit al gazelor prin Ucraina ar putea duce la o creștere ușoară a prețurilor gazelor în Europa, însă nu ar afecta securitatea energetică a continentului. Această schimbare de strategie energetică evidențiază determinarea Uniunii Europene de a-și consolida suveranitatea energetică și de a răspunde provocărilor generate de criza energetică și de invazia Ucrainei de către Rusia.

În timp ce oficialii ucraineni au anunțat că nu vor iniția discuții cu Rusia pentru prelungirea acordului, partea rusă, prin vocea vicepremierului Alexander Novak, s-a arătat deschisă la negocieri. Cu toate acestea, poziția UE rămâne fermă: nu există interes pentru prelungirea acordului trilateral de gaze cu Rusia, marcând astfel un moment semnificativ în politica energetică europeană.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---