Externe

A început războiul între Rusia și Occident pe Sudul Global. Ce speră să obțină SUA și UE

schedule 31 iul. 2023, 14:11

A început războiul între Rusia și Occident pe Sudul Global. Ce speră să obțină SUA și UE
Foto: Ivan Marc/Shutterstock

Arabia Saudită va găzdui, în luna august, negocieri de pace în Ucraina, dar fără Rusia. SUA și UE speră ca discuțiile să atragă de partea Ucrainei Sudul Global și să obțină sprijin internațional pentru condiții de pace care să favorizeze țara aflată în război cu armata lui Vladimir Putin. 

Războiul între Rusia şi Occident pe Sudul Global a început. Negocieri de pace în Arabia Saudită, fără Moscova

Ucraina a confirmat, luni, că în Arabia Saudită vor începe, în august, convorbiri cu intervenția reprezentanților internaționali. Acestea vizează, potrivit Kievului, restabilirea unei „păci juste” în conformitate cu „formula ucraineană”. Informaţia a fost dezvăluită în weekend de publicaţia americană The Wall Street Journal

La discuţii vor participa țările occidentale, Ucraina și țările-cheie în curs de dezvoltare, inclusiv India și Brazilia. Conform sursei citate, Europa și Washington își intensifică eforturile de a consolida sprijinul internațional pentru solicitările de pace ale Ucrainei. La Jeddah vor ajunge pe 5 și 6 august înalți oficiali din 30 de țări, potrivit unor diplomaţi. 

SUA și UE luptă cu Rusia pentru Sudul Global

„Sudul global” este un termen care cuprinde în linii mari țări din regiunile Africa, America Latină și Caraibe, Asia (fără Israel, Japonia și Coreea de Sud) și Oceania (fără Australia și Noua Zeelandă).

În pofida faptului că susține că lucrează la un plan de pace pentru Ucraina, China nu a luat parte la întâlnirea de la Copenhaga. Beijingul nu este de așteptat să participe nici la discuțiile din Arabia Saudită. 

Întâlnirea din august vine într-un moment dificil în lupta dintre Rusia și Occident pentru a obține sprijin global. SUA și UE au făcut eforturi ca hotărârea Rusiei de a se retrage dintr-un acord intermediat de ONU, menit să ușureze exportul de cereale din Ucraina, să fie condamnată la nivel global.

SUA și Europa susțin public planul de pace al Kievului, dar oficialii occidentali transmit că este clar că discuțiile la nivel global vor reuși numai dacă vor fi elaborate în jurul unui set de principii internaționale comune, cum ar fi Carta ONU, care susține suveranitatea teritorială și politică, independența și condamnă actele de agresiune, de amenințare și de folosire a forței.

Un alt diplomat european a spus că Ucraina depune în continuare eforturi pentru a obține sprijin internațional pe probleme pe care țările în curs de dezvoltare nu le vor accepta, de exemplu extinderea sancțiunilor la adresa Rusiei. India, Turcia, Brazilia și China au evitat să impună sancțiuni Moscovei. 

„Formula de pace a Ucrainei conţine zece puncte fundamentale, care, pe lângă garantarea păcii pentru Ucraina, va crea mecanisme de contracarare a conflictelor viitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului prezidenţial, Andrii Iermak, potrivit portalului Ukrinform. 
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Zelenski este convins că „trebuie să se plece de la planul de pace ucrainean” adăugând că „încercăm să luăm în considerare opiniile şi poziţiile care nu contrazic Carta ONU”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---