Externe

Armistiţiul Israel - Hamas începe azi. Ostaticii urmează să fie eliberați la 16:00

schedule 24 nov. 2023, 08:14

Armistiţiul Israel - Hamas începe azi. Ostaticii urmează să fie eliberați la 16:00
Foto: SERGIU KLEIN/AGERPRES

Armistițiul între Israel și Hamas a început azi, la ora locală 7:00 (și ora României), iar ostaticii urmează să fie eliberați la ora locală 16:00, a anunțat joi Qatarul. Acordul dintre Israel și Hamas trebuia să fie pus în aplicare joi, însă a fost amânat, din cauza discuțiilor „de ultimă oră” privind „numele ostaticilor israelieni și modalităților predării lor”. 

Pauză în războiul Israel-Hamas. A început armistițiul de patru zile

În total, 13 femei şi copii urmează să fie eliberaţi, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului de externe din Qatar, Majed Al-Ansari. Armistițiul urma să înceapă joi, însă a fost amânat.

Conform acordului dintre Israel și Hamas, cel puțin 50 de civili luați ostatici în Gaza urmează să fie eliberați, în schimbul eliberării a 150 de deținuți palestinieni din Israel și unui armistițiu de patru zile.

Acordul dintre Israel și Gaza, cât și eliberarea celor răpiți, au fost amânate din cauza discuțiilor „de ultimă oră” privind „numele ostaticilor israelieni și modalitățile predării lor” către o terță parte, a transmis un responsabil palestinian pentru AFP, conform Agerpres. 

Premierul israelian s-a întâlnit cu membri cabinetului său de război cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistițiului cu Hamas, convenit pentru o perioadă de patru zile. Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

„Conform acordului care urmează să fie implementat în această dimineață, nu se așteaptă să existe vreo mișcare de la nord la sud, este ceva asupra căruia s-a convenit. Forțele israeliene vor fi staționate la linia de încetare a focului când va începe pauza în lupte și vor asigura condițiile operaționale necesare pentru implementarea optimă a armistițiului.”

Peste noapte nu s-a lăsat liniștea

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a informat că sunt zeci de victime după un atac asupra unei școli ONU din tabăra de refugiați Jabalia, din nordul Fâșiei Gaza.

De cealaltă parte, armata Israelului a dat publicității imagini cu un bombardament în sud, la Khan Younis, în timpul căruia ar fi fost omorât comandantul forțelor navale Hamas.

Lt. Gen. Herzi Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene: „Încercăm să conectăm obiectivele războiului, astfel încât presiunea pusă prin operațiunile de la sol să ne aducă și capacitatea de a atinge celălalt obiectiv suprem al acestui război, acela de a crea condițiile pentru eliberarea ostaticilor răpiți.”

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---