Externe

Armistițiu de 4 zile în Fâșia Gaza. Hamas ar urma să elibereze 50 de ostatici

schedule 22 nov. 2023, 07:37

Armistițiu de 4 zile în Fâșia Gaza. Hamas ar urma să elibereze 50 de ostatici
Foto: Shutterstock

Israelul şi Hamas au convenit asupra unui armistiţiu de patru zile, în urma căruia gruparea palestiniană ar urma să elibereze zeci de ostatici luaţi pe 7 octombrie, au anunţat ambele părţi, scrie presa internaţională. 

Armistițiu în Fâșia Gaza. Israelul va opri operațiunile militare timp de 4 zile, în schimbul eliberării a 50 de ostatici

Conform Reuters, Guvernul israelian și Hamas au convenit, miercuri, asupra unei pauze de patru zile a focului, pentru a permite eliberarea a 50 de ostatici deținuți în Fâșia Gaza, în schimbul a 150 de palestinieni încarcerați în Israel, precum și intrarea ajutorului umanitar în enclava asediată. 

Se presupune că Hamas are peste 200 de ostatici, luați atunci când luptătorii săi au năvălit în Israel la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, potrivit unui bilanţ israelian.

O declarație a biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu a menționat că 50 de femei și copii vor fi eliberați pe parcursul a patru zile, timp în care va exista o pauză în lupte.

Pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberaţi, pauza va fi prelungită cu încă o zi, a precizat acesta, fără a menţiona eliberarea prizonierilor palestinieni în schimb.

„Guvernul Israelului s-a angajat să îi întoarcă acasă pe toţi ostaticii. În această seară, acesta a aprobat acordul propus ca o primă etapă pentru atingerea acestui obiectiv”, se arată în declaraţie, publicată după ore de deliberări care au fost închise presei. 

Israelul va elibera 150 de ostatici palestinieni

Hamas a transmis că cei 50 de ostatici vor fi eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni care se află acum în închisorile israeliene. Armistițiul va permite și intrarea în Gaza a sute de camioane cu ajutoare umanitare, medicale și de combustibil, a precizat gruparea Hamas. 

Acest acord este primul armistițiu din războiul Israel - Hamas, un conflict în care bombardamentele israeliene au distrus zone întinse din Fâșia Gaza, condusă de Hamas, au ucis 13.300 de oameni în enclavă și au lăsat aproape două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori fără adăpost. 

Înainte de a se reuni cu întregul său guvern, Netanyahu s-a întâlnit marţi cu cabinetul său de război şi cu cabinetul mai larg de securitate naţională cu privire la acest acord.

Anterior anunțului privind armistițiul, Netanyahu a declarat că intervenția președintelui SUA, Joe Biden, a ajutat la îmbunătățirea acordului provizoriu, așa încât acesta să includă mai mulți ostatici și mai puține concesii.

„Suntem în război şi vom continua războiul până când ne vom atinge toate obiectivele. Să distrugem Hamas, să ne întoarcem toţi ostaticii şi să ne asigurăm că nicio entitate din Gaza nu mai poate ameninţa Israelul”, a declarat el într-un mesaj înregistrat la începutul şedinţei de guvern.

Până acum, Hamas a eliberat doar patru prizonieri: cetăţenii americani Judith Raanan, 59 de ani, şi fiica ei, Natalie Raanan, 17 ani, la 20 octombrie, invocând "motive umanitare", şi femeile israeliene Nurit Cooper, 79 de ani, şi Yocheved Lifshitz, 85 de ani, la 23 octombrie.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---