Externe

24 de ostatici eliberați de Hamas. Printre ei, fiica și nepoata unui român

schedule 25 nov. 2023, 07:42

24 de ostatici eliberați de Hamas. Printre ei, fiica și nepoata unui român
Foto: AGERPRES

13 femei şi copii israelieni, ţinuţi ostatici de Hamas încă de pe 7 octombrie, au fost eliberați vineri din mânile teroriștilor, într-o operațiune numită de Israel „Porțile Raiului”. Printre cei care și-au recăpătat libertatea se numără fata și nepoata unui român. În același timp cu eliberarea ostaticilor israelieni, ca parte a unei înţelegeri separate negociate de Egipt cu Hamas, nu a armistițiului de 4 zile, au fost eliberați tot vineri și 11 cetățeni thailandezi capturați de gruparea palestiniană islamistă. 

Armistițiu Israel - Hamas. 24 de ostatici eliberați, printre care fiica și nepoata unui român

UPDATE: Noi eliberări de ostatici deţinuţi de Hamas şi de deţinuţi palestinieni sunt aşteptate sâmbătă în a doua zi a armistiţiului Israel - Hamas. 

După 49 de zile de teroare, cei 13 ostatici au trecut în ambulanțe granița cu Egiptul. Daniela și Emilia Aloni, fiica și nepoata unui român, au fost printre cei eliberați de Hamas în acest prim grup de ostatici. 

Daniela este cea care a apărut și într-unul dintre clipurile cu captivi făcute publice de teroriști. Oamenii au fost predați unei echipe a Crucii Roșii, care i-a condus până la punctul de trecere a frontierei de la Rafah. De aici, drumul spre libertate a continuat până la baza aeriană Hatzerim pe care armata israeliană o are în deşertul Negev, unde au fost supuşi unui control fizic şi psihologic.

„Astăzi este începutul luminii de la capătul tunelului. Avem un privilegiu imens să fim aici, în acest moment important. Suntem în asta împreună”, a declarat un soldat IDF. 

Operațiunea de eliberare a fost denumită de israelieni „Porțile Raiului”. De asemenea, la cele mai mari 5 spitale din țară au fost trimise sute de pachete cu ajutoare pentru ostatici. 

„Sunt copii ai căror părinţi au murit sau au fost ucişi, fraţi şi surori care sunt morţi, ucişi în timpul atacului”, a declarat Ziv Agmon. 

Surpriza zilei a fost faptul că și 11 thailandezi, din cei 26 de ostatici capturați de Hamas în Fâșia Gaza, au fost eliberați, ca parte a unei înțelegeri separate mediate de Egipt și nu ca parte a armistițiului temporar de patru zile. 

50 de israelieni răpiţi pe 7 octombrie să fie eliberaţi. Printre ei sunt şi 6 cetăţeni români şi trei fetiţe cu origini româneşti. La schimb, vor fi eliberaţi din închisorile israeliene circa 150 de deţinuţi palestinieni. 39 dintre ei au ieșit în prima zi a acordului Israel - Hams pe porțile centrelor de detenție.

Palestinienii vor să profite de pauza de război

Armistițiul a început vineri la ora 07:00 ora locală (și ora României). Este prima pauză în cele 48 de zile de război. Ambele părți spun însă că pauza este una temporară. 

„O pauză operațională pentru eliberarea ostaticilor nu schimbă nimic. Israelul este încă în război cu Hamas și ne angajăm să ne atingem obiectivele: înfrângerea Hamas și aducerea tuturor ostaticilor noștri acasă”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeline.

Palestinienii încearcă să profite de lipsa bombardamentelor. „Vreau să-mi văd casa. Foarte mulți oameni au venit fără haine, fără bani, fără lucruri de bază. Vrem să le luăm de acolo. Situația este foarte dificilă”, spune Mohammad, un bărbat din Fâşia Gaza. 

Forțele Israelului i-au avertizat pe civili că nordul Fâșiei Gaza va fi în continuare o zonă de conflict periculoasă. 11 oameni au fost transportaţi la spital, iar alţi 2 au murit pe loc, după ce trupele israeliene ar fi tras asupra lor. Între timp, cei 12 cetățeni români și familiile lor evacuați miercuri din Fâșia Gaza au ajuns la București cu o cursă operată de Tarom. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9709 RON
-0.00170
USD
USD: 4.567 RON
-0.02020
GBP
GBP: 5.897 RON
0.00890
HUF
HUF: 1.2719 RON
0.00200
BGN
BGN: 2.5416 RON
-0.00090
CHF
CHF: 5.1374 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---