Externe

Liderul Hamas merge în Egipt pentru a negocia un nou armistițiu de pace și încetare a focului

schedule 20 dec. 2023, 08:31

Liderul Hamas merge în Egipt pentru a negocia un nou armistițiu de pace și încetare a focului
Anas-Mohammed / Shutterstock

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, va merge în Egipt pentru a negocia un nou armistițiu de pace și de încetare a focului în Fâșia Gaza cu Israel.

Liderul Hamas, în Egipt. Încep negocierile cu Israelul

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, va merge miercuri în Egipt pentru a discuta despre încetarea focului din Fâșia Gaza și despre un schimb de prizonieri palestinieni cu Israelul. Hamas a anunțat și anterior că își dorește să stabilească un nou armistițiu de pace.

Cu sediul în Qatar, Haniyeh va merge în Egipt, însoțit de o delegaţie Hamas "la nivel înalt". În Egipt, liderul Hamas va discuta cu şeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kamel, despre oprirea agresiunii şi a războiului pentru a ajunge la un acord de eliberare a prizonierilor şi încheierea asediului impus Fâşiei Gaza.

Israel și Hamas ar putea stabili un nou acord de încetare a focului. Potrivit presei israeliene, care citează surse din serviciile secrete egiptene, susține că între cele două părți au loc negocieri tensionate.

Gruparea teroristă Hamas insistă să stabilească lista ostaticilor care ar urma să fie eliberați unilateral. Totodată, aceștia solicită ca forțele israeliene să se retragă în spatele unor linii prestabilite.

De partea cealaltă, Israelul vine și el cu cerințele sale. Astfel că autoritățile israeliene spun că nu se vor retrage din Fâșia Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că doar presiunea militară este soluția prin care va asigura eliberarea ostaticilor.

Primul armistițiu de pace dintre Israel și Hamas a fost încălcat

Egiptul şi Qatarul și-au pus amprenta în medierea primul armistițiu de pace care a fost încheiat între Fâșia Gaza și Israel pentru o perioadă de o săptămână, la finalul lunii noiembrie. În timpul armistițiului de pace, 80 de israelieni ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza au fost schimbaţi cu 240 de palestinieni închişi de Israel.

La scurt timp, gruparea palestiniană Hamas a solicitat ca acordul de pace cu Israel să fie prelungit pentru încă patru zile. În urma negocierilor dintre cele două părți s-a stabilit ca acordul să fie prelungit pentru încă două zile, nu patru așa cum a cerut Hamas.

Chiar și așa, la puțin timp de la decizia de prelungire a armistițiului, în Gaza a fost deschis focul. Astfel, armistițiul a expirat, iar războiul dintre cele două teritorii a fost reluat.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---