Politic Externe

Benjamin Netanyahu Reafirmă poziția Israelului: control militar permanent asupra teritoriilor palestiniene

schedule 20 feb. 2024, 14:27

Benjamin Netanyahu Reafirmă poziția Israelului: control militar permanent asupra teritoriilor palestiniene
Alexandros Michailidis / Shutterstock
Netanyahu afirmă că Israelul nu va renunța la controlul militar asupra teritoriilor palestiniene, respingând soluția cu două state.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat într-un mesaj video că Israelul nu va renunța la controlul militar asupra teritoriilor palestiniene, indiferent de evoluțiile viitoare sau de presiunile internaționale pentru soluția cu două state. Acest angajament a fost reiterat în contextul apelurilor crescânde din partea Statelor Unite, cel mai important aliat al Israelului, pentru coexistența pașnică între Israel și un stat palestinian independent.

Declarația lui Netanyahu vine în ciuda eforturilor administrației președintelui Joe Biden de a promova o soluție cu două state, care ar presupune recunoașterea frontierelor din 1967, incluzând Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza. Totuși, liderul israelian și-a exprimat opoziția fermă față de această abordare, afirmând că existența unui stat palestinian ar pune în pericol securitatea Israelului.

În cadrul unui mesaj video, Netanyahu a evidențiat rezistența Israelului în fața solicitărilor internaționale de a opri conflictul cu gruparea Hamas din Fâșia Gaza și a anunțat că va introduce o lege care să respingă orice "dictate internaționale" privind înființarea unui stat palestinian. Această lege a primit deja sprijin unanim în cabinet și se așteaptă să fie susținută de un spectru larg de opinii în Knesset, parlamentul israelian.

Netanyahu a reamintit că a blocat eforturile de creare a unui stat palestinian de-a lungul decadelor și că poziția sa s-a întărit după recentele atacuri ale Hamas din 7 octombrie 2023. Israelul a respins categoric orice presiuni internaționale și a subliniat că orice recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian ar recompensa terorismul și ar descuraja viitoarele acorduri de pace.

Deși există rapoarte despre un plan detaliat pentru pace, pregătit de SUA și parteneri arabi, care ar include un calendar pentru crearea unui stat palestinian, Israelul rămâne ferm pe poziție, respingând orice posibilitate de a ceda Fâșia Gaza unei coaliții internaționale sau de a relaxa controlul militar asupra teritoriilor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---