Război Israel-Hamas: cum se împart taberele înaintea unei ofensive fără precedent
„Ne aşteaptă zile dificile”, a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, care le-a promis israelienilor că gruparea Hamas va fi ștearsă de pe fața pământului.
„Este cea mai devastatoare zi pentru evrei de la Holocaust”, a declarat Joe Biden, preşedintele SUA.
Armata israeliană este pregătită de luptă; a mobilizat 300.000 de rezerviști și a desfășurat zeci de mii de soldați în jurul Fâșiei Gaza, iar pe drum este și sprijinul militar american.
„Mesajul pe care îl aduc Israelului este acesta: poate că ești suficient de puternic pentru a te apăra pe cont propriu, dar atât timp cât va exista America nu va trebui să faci asta niciodată, niciodată. Ne respectăm promisiunea - am adus muniție și rachete. Mai multe arme americane sunt pe drum”, a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA.
NATO a transmis că nu se implică în acest conflict, dar a menționat că Israelul are dreptul de a se apăra. Cere însă ca în ofensiva împotriva Hamas armata israeliană să țină cont de protecția civililor din Gaza.
Citește și:
Israelul acuză Hamas că plănuia să atace civilii cu cianură. Dovada
SUA se opun unei rezoluții ONU privind accesul ajutorului umanitar în Fâșia Gaza
Hamas vrea 6.000 de ostatici palestinieni în schimbul celor 199 israelieni
„Au suferit un atac terorist îngrozitor, în acest weekend, cu foarte mulți civili uciși. Israelul are dreptul de a se apăra împotriva acestor atacuri”, a declarat Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.
La rândul ei, Uniunea Europeană a cerut Israelului să permită ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza și să fie stabilit un coridor pentru evacuarea civililor. Turcia, care are una dintre cele mai puternice armate din NATO, are același mesaj.
„Facem apel la SUA, Europa şi statele din regiune să ia poziții corecte și balansate. Toată lumea trebuie să evite deciziile impulsive, care au ca scop să pedepsească poporul palestinian, precum tăierea ajutorului umanitar”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei.
Israelul are de partea sa Occidentul
Serviciile de informaţii occidnetale susţin că nu au detalii, în acest moment, că alte stat din regiune s-ar putea alătura grupării Hamas împotriva Israelului, dar nu exclud posibilitatea ca o alinaţă anti-Israel să fie pregătită chiar acum. Ministrul iranian de Externe a anunţat deja că începe de urgenţă propriile demersuri diplomatice pentru a obţine sprijin pentru palestinieni.
Citește și:
Liderii Uniunii Europene organizează un summit de urgență din cauza războiului din Israel
Mircea Geoană, despre criza din Orientul Mijlociu: „Suntem extrem de atenţi la tot ce se întâmplă”
Cert este că Israelul are de partea sa tot Occidentul, cel mai mare aliat fiind SUA. Marea Britanie spune, de asemenea, că este pregătită să ofere sprijin, iar șeful diplomației britanice a fost primul oficial de rang înalt care a ajuns în Israel de la declanșarea războiului.
Germania și Franța au condamnat atacurile lansate de militanții Hamas și au anunțat solidaritatea cu statul Israel, la fel ca toate statele partenere din UE, inclusiv România.
De cealaltă parte, dușmanii Occidentului sunt de partea Hamas. Până acum, Iranul a acordat cel mai mare sprijin militar și politic grupării teroriste, în timp ce Qatarul este statul care a sprijinit cel mai mult financiar Hamas. Gruparea Hezbollah din Liban este un alt aliat important al Hamas şi primii care i-au felicitat pentru lovitura dată Israelului.
Citește și:
Conflict în guvernul Israelului: Netanyahu versus Ministrul Apărării
Tensiuni în Orientul Mijlociu: Israel și acuzațiile ONU
Război Israel - Hamas. Lupte terestre și bombardamente masive în Fâșia Gaza
Turcia, ca şi în cazul războiului din Ucraina, vrea să joace rolul mediatorului între gruparea Hamas şi Israel. A avertizat însă că nu va exista pace în Orientul Mijlociu fără o Palestină independentă şi suverană. O poziţie neutră a adoptat şi Rusia, care a condamant atacurile Hamas, însă a dat vina pe politica eşuată a SUA pentru ele.