Externe

SUA se opun unei rezoluții ONU privind accesul ajutorului umanitar în Fâșia Gaza. Cum a reacționat Rusia

schedule 19 oct. 2023, 07:21

SUA se opun unei rezoluții ONU privind accesul ajutorului umanitar în Fâșia Gaza. Cum a reacționat Rusia
Foto: Hamara/Shutterstock

Statele Unite ale Americii (SUA) au recurs miercuri la dreptul de veto în cazul unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi cerut o suspendare a ostilităților din războiul Israel - Hamas pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Fâșia Gaza. Reacția Rusiei: „Am fost din nou martori ai ipocriziei”.

SUA se opun prin veto unei rezoluţii ONU privind accesul ajutorului umanitar în Fâșia Gaza

Votul asupra textului redactat de Brazilia a fost amânat de două ori în ultimele două zile, în vreme ce SUA încearcă să intermedieze accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza. Miercuri, 12 membri au votat în favoarea proiectului de text, în timp ce Rusia și Marea Britanie s-au abținut. 

„Suntem pe teren și facem munca grea a diplomației”, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în fața celor 15 membri ai consiliului după vot.
„Credem că trebuie să lăsăm această diplomație să se desfășoare”, a completat oficialul. 

China s-a declarat șocată de veto-ul Americii, afirmând că „a fost de-a dreptul incredibil”. În schimb, doi membri ai G7 din Consiliu, Japonia și Franța, au susținut moțiunea Braziliei.

„Da, rezoluțiile sunt importante. Și da, acest consiliu trebuie să se pronunțe. Dar acțiunile pe care le întreprindem trebuie să fie dublate de faptele de pe teren și să sprijine eforturile diplomatice directe. Acest lucru poate salva vieți. Consiliul trebuie să facă acest lucru cum trebuie”, a mai spus ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield. 

În mod tradițional, Washingtonul îl protejează pe aliatul său Israelul de orice acțiune a Consiliului de Securitate.

„Tocmai am fost din nou martori ai ipocriziei și standardelor duble ale colegilor noștri americani”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia. 

Nu a trecut, luni, o rezoluție redactată de Rusia care cerea o încetare a focului umanitară. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat, miercuri, o încetare imediată a focului umanitar pentru a permite eliberarea ostaticilor și acordarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza.

Biden avertizează Israelul să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut SUA după 11 septembrie 2001

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat miercuri, în Israel, că atacul Hamas din 7 octombrie, în care au murit 1.400 de oameni, este evhivalent ca amploare cu cincisprezece atacuri de la 11 septembrie 2001.

Cu toate acestea, a avertizat Israelul să nu facă aceleași greșeli pe care le-au făcut SUA după 11 septembrie 2001, când mulți americani erau ghidați pe furie din cauza celor petrecute, relatează The Guardian

„Şoc. Durere. Furie. O furie mistuitoare”, a evocat Biden momentele de după atentatele de la 11 septembrie 2001. 

Liderul de la Casa Albă a spus apoi că, în această furie, SUA au făcut greşeli după 11 septembrie 2001, dar nu a detaliat.  „Deşi am vrut dreptate şi am obţinut dreptate, am făcut şi greşeli”, a recunoscut Biden referindu-se la răspunsul SUA după atentatele care au schimbat radical viaţa americanilor şi a lumii.

Biden a subliniat că marea majoritate a palestinienilor nu sunt afiliați la Hamas. Poporul palestinian suferă și el, a marcat liderul de stat american. 

El a punctat că o democrație precum Israelul trăiește după statul de drept, față de teroriști. „Nu puteţi renunţa la ceea ce vă face să fiţi ceea ce sunteţi. Dacă renunţi la asta, îi laşi pe terorişti să câştige”, a avertizat Biden.

„SUA susţin fără echivoc protecţia vieţii civile în timpul conflictului”, a spus el într-o conferinţă de presă susţinută la Tel Aviv, la încheierea vizitei sale în Israel.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---