Externe

Adunarea Generală a ONU vrea să ceară oprirea imediată a focului în Fâșia Gaza

schedule 13 dec. 2023, 07:53

Adunarea Generală a ONU vrea să ceară oprirea imediată a focului în Fâșia Gaza
Foto: Anas-Mohammed/Shutterstock

Adunarea Generală a ONU se pregăteşte să ceară oprirea imediată a focului în Fâşia Gaza, după ce Statele Unite ale Americii au respins o astfel de măsură în Consiliul de Securitate. 

Nicio ţară nu are drept de veto în Adunarea Generală, formată din 193 de membri şi care urmează să supună la vot un proiect de rezoluţie care reia limbajul textului blocat săptămâna precedentă de SUA în Consiliul de Securitate format din 15 membri. 

Rezoluţiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate politică şi reflectă opiniile globale asupra războiului din Fâşia Gaza. În același timp, autoritățile sanitare din enclava palestiniană, condusă de Hamas, au transmis că numărul morților în urma ofensivei Israelului a depășit 18.000. 

Votul Adunării are loc la o zi după ce 12 emisari ai Consiliului de Securitate au vizitat partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah, singurul loc pe unde ajutor umanitar limitat şi livrări de combustibil au trecut în Gaza. Statele Unite nu au trimis un reprezentant în această vizită, conform Agerpres

„Cu fiecare pas, SUA par mai izolate de curentul principal al opiniei ONU”, a declarat Richard Gowan, director pentru Naţiunile Unite la International Crisis Group.

SUA și Israelul se opun încetării focului, considerând că acest lucru ar fi doar în beneficiul Hamas.  Washingtonul sprijină, în schimb, pauze în lupte pentru a proteja civilii şi a permite eliberarea ostaticilor luaţi de militanţii palestinieni în atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

În octombrie, Adunarea Generală a cerut „un armistiţiu umanitar imediat, durabil şi sustenabil care să conducă la încetarea ostilităţilor”, într-o rezoluţie adoptată cu 121 de voturi pentru, 14 împotrivă - inclusiv SUA - şi 44 de abţineri.

Unii diplomați și observatori sunt de părere că votul va obține un sprijin mai mare. „Dinamica este diferită de cea din octombrie. Durata şi intensitatea operaţiunilor Israelului în Gaza i-au lăsat pe mulţi membri ONU convinşi că o încetare a focului este esenţială”, a spus Gowan.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---