De ce acte ai nevoie pentru schimbarea buletinului expirat
Pentru a-și înnoi buletinul, românii au de parcurs câțiva pași importanți. Unul dintre aceștia este, evident, adunarea actelor necesare pentru a-și putea schimba actul de identitate expirat.
După cum știm cu toții, în România avem nevoie de o mulțime de documente pentru a schimba un buletin expirat. În primul rând, este vorba despre documentele de identitate, anume cererea unui nou buletin, vechiul buletin care expiră, cât și certificatul de naștere.
Dacă este cazul, aveți nevoie și de certificatul de căsătorie, hotărârea de divorț, certificatul de deces al soțului sau al doției decedat/decedată și certificatele de naștere ale copiilor care au mai puțin de 14 ani.
Este nevoie, de asemenea, și de documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu și chitanța care să arate că ați achitat eliberarea unui nou buletin. Mai mult, trebuie să mergeți însoțiți de persoana care vă găzduiește, sub o formă sau alta, dacă nu sunteți proprietarul locuinței unde aveți domiciliu.
Citește și:
De ce documente ai nevoie pentru schimbarea sau obținerea cărții de identitate
Cum facem tranziția de la vară la toamnă?
Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii
Unde plătești taxa și unde depui actele
Taxa pentru eliberarea unui nou buletin se poate achita la orice oficiu al Poștei Române sau la orice sediu CEC Bank. Totodată, aveți la dispoziție posibilitatea de a plăti la ghișeul unde se și depun actele pentru eliberarea noului buletin.
Trebuie menționat că actele necesare pentru schimbarea unui buletin expirat se depun, de cele mai multe ori, la secția de Poliție de care aparțineți, anume la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reședința. De la ghișeul unde depuneți actele respective ar urma să ridicați și noul act de identitate.
În cât timp se eliberează noul buletin
Termenul maxim pentru eliberarea unui buletin este de 30 de zile lucrătoare. Acest interval poate fi prelungit, la cererea șefului serviciului care eliberează documentul, cu 15 zile lucrătoare, în cazul în care consideră că sunt necesare verificări suplimentare. Totuși, statistic vorbind, un nou act de identitate se eliberează, de obicei, în aproximativ 10 zile lucrătoare.
Citește și:
Șeful ANPC, despre înlocuirea casierilor cu casele selfpay: „Este o abordare discriminatorie”
Horoscopul iubirii 20-26 martie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
Horoscopul iubirii 10-16 aprilie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
Cât este valabil un buletin
Valabilitatea unui buletin variază. Un act de identitate are valabilitate de patru ani, dacă îl obținem la 14 ani, are valabilitate de șapte ani, dacă îl obținem la 18 ani, are valabilitate de 10 ani, dacă îl obținem la minimum 25 de ani, și are valabilitate nelimitată, dacă îl obținem la minimum 55 de ani.