Social

Vacanță cu copiii în străinătate. De ce acte ai nevoie

schedule 21 iun. 2023, 14:49

Vacanță cu copiii în străinătate. De ce acte ai nevoie
Tomsickova Tatyana/Shutterstock

A început perioada vacanțelor și a concediilor. Cuplurile cu copii profită de vacanța de vară a celor mici și pleacă să își încarce bateriile. Chiar și așa, Poliţia de Frontieră Română reamintește care sunt condiţiile cu privire la călătoria cetăţenilor români minori în străinătate.

În vacanță cu copiii minori. De ce acte au nevoie părinții

Potrivit Legii 248/2005 cu privire la regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetăţenii români minori pot părăsi țara în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - doar dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Prin urmare, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori în următoarele cazuri:

  • în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;
  • în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părintesau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
  • în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Însoţitorii copiilor minori, alţii decât părinţii, la controlul de frontieră trebuie să prezinte şi certificatul de cazier judiciar. Calitatea de însoţitor o poate avea și o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii.

Cum se procedează în cazul cetățenilor români minori care se întorc în România

Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru ca un minor să poată călători în străinătate se face printr-o declaraţie notarială care are forma și conținutul stabilite de lege. Valabilitatea declarației poate fi de maximum 3 ani, iar din în textul acesteia nu este obligatoriu de indicat scopul deplasării și a rutei sau condiția indicării exprese a statului/statelor de destinație.

Totodată, în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează în statul în care au domiciliul/reședința, nu este nevoie de declarația părinților/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face prin următoarele documente, după caz:

  • paşaportul sau documentul de indentitate al minorului în care este menţionat domiciliul
  • permisul de rezidenţă
  • adeverinţe care atestă rezidenţa etc.

În ultima lună, polițiștii de frontieră au refuzat ieșirea din țară a aproximativ 430 cetățeni români minori, din cauza că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători în străinătate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---