Locale

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în fața Sinodului pentru "acte de răzvrătire și indisciplină"

schedule 29 feb. 2024, 10:28

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în fața Sinodului pentru "acte de răzvrătire și indisciplină"
Raluca Ene / Shutterstock
Arhiepiscopul Teodosie se confruntă cu acuzații în Sinodul Bisericii pentru încercarea de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie.

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se confruntă cu acuzații de "acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică" în fața Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. Discuțiile sunt centrate pe insistența prelatului de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie, în ciuda faptului că nu sunt îndeplinite criteriile necesare pentru acest statut.

Cancelaria Sfântului Sinod a subliniat că demersurile ÎPS Teodosie contravin "ordinii statutare a Bisericii Ortodoxe Române", iar această problemă a fost inclusă pe agenda ședinței Sinodului. În ultimii ani, Arhiepiscopul a solicitat de mai multe ori reconsiderarea propunerii sale, invocând argumente de ordin istoric, cultural și sociologic, dar a întâmpinat refuzul din partea Cancelariei Sfântului Sinod. Conform reglementărilor bisericești, o mitropolie trebuie să fie constituită din cel puțin două eparhii și să aibă un sinod mitropolitan, condiții care nu sunt îndeplinite în cazul Arhiepiscopiei Tomisului.

Înainte de ședința Sinodului, ÎPS Teodosie a apelat la credincioși să se roage pentru el și pentru membrii Sinodului, exprimându-și speranța că deciziile luate vor fi "după voia lui Dumnezeu". De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că rămâne în ascultare față de Patriarhul Daniel și Sfântul Sinod, subliniind că nu va înceta să își exercite atribuțiile pentru a oferi argumentația istorică a propriei descendențe.

Acest caz vine în contextul unor declarații controversate ale ÎPS Teodosie, care anterior a fost în conflict cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei și a avut o atitudine provocatoare în timpul pandemiei de COVID-19.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---