Social

„Mană cerească”, dar cu iz penal. Procurorii DNA l-ar putea trimite pe IPS Teodosie în spatele gratiilor: de ce este acuzat Înaltpreasfințitul

schedule 06 dec. 2023, 09:14

„Mană cerească”, dar cu iz penal. Procurorii DNA l-ar putea trimite pe IPS Teodosie în spatele gratiilor: de ce este acuzat Înaltpreasfințitul
Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

IPS Teodosie ar putea ajunge în spatele gratiilor. Înaltpreasfințitul este pus sub acuzare de DNA pentru cumpărare de influență, după ce a căzut în ispită la propunerea unui om de afaceri și a fost de acord cu un comision ilegal pentru obținerea unor fonduri pentru biserici. În ancheta Recorder, Arhiepiscopul Tomisului numește afacerea o adevărată „mană cerească”. Marți, înaltul prelat a fost chemat la DNA Constanța și i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect. 

Procurorii DNA l-ar putea trimite pe IPS Teodosie în spatele gratiilor

„Asta-i mană cerească cu ce veniţi dumneavoastră”, IPS Teodosie.

Discuția a fost purtată de Arhiepiscopul Tomisului în luna iulie a acestui an cu un presupus afacerist, preot și el, care îi promitea că va obține o sumă importantă de bani de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dar cu o condiție: să-li primească și el partea. Înregistrarea apare într-o anchetă Recorder. 

„Mana cerească vine de la Dumnezeu, este curată, este binecuvântată. A spune despre nişte fonduri obţinute pe căi ilicite, prin trafic de influenţă, prin corupţie, mană cerească apreciez că este o blasfemie”, preot. 

După ce Înaltpreasfințitul a răspuns pozitiv afacerii, discuțiile s-au purtat în detaliu cu unul dintre consilieri. 

„Cu alte cuvinte eu mă duceam, dacă se obţineau banii, să încasez de la societatea care executa lucrările un comision de 20% fără să fac nimic, reprezentând plata mea pentru traficul de influenţă. Mita”, preot. 

La scurt timp după anunțul făcut de DNA, Patriarhia a condamnat acest „flagel societal”. În urmă cu trei zile, BOR a făcut publice sancțiunile anticorupție pentru cler.

„Biserica Ortodoxă Română trebuie să înceapă odată pentru totdeauna curăţenia din interiorul sistemului. Investigaţia noastră şi probele DNA se bazează pe mărturia unui preot din interiorul sistemului care s-a hotărât să rupă tăcerea”, Alex Nedea, jurnalist Recorder. 

Arhiepiscopia Tomisului a transmis un comunicat de presă în care este susținută nevinovăția Înaltpresfințitului și în care se declară încrederea totală în organele de anchetă.

„Nu are cum să ajungă în judecată niciodată şi asta pentru că acolo discutăm de nişte probe care au fost obţinute în mod îndoielnic, prin provocări mai degrabă”, Adrian Cuculis, avocatul lui IPS Teodosie. 

Înaltul prelat este în atenția DNA de mai bine de 14 ani. În 2009, vreme la care era și decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța, a primit 850 de euro pentru a facilita înscrierea unui student. 

În anul 2016, a ajuns sub control judiciar pentru că a încercat să obțină fonduri europene cu niște declarații false ale unor terenuri agricole. În 2017 a fost trimis în judecată, iar în 2018 a fost urmărit penal după ce a produs un prejudiciu în dauna APIA de aproape un milion și jumătate de lei. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---