Florin Cîțu, la DNA în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID
UPDATE 10:30 La intrare în sediul DNA, Florin Cîţu a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnalişti. L-a ieşire, fostul prim-ministru a făcut o scurtă declaraţie:
„Mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare. Mai mult de atât nu pot să vă spun. Dacă vă uitaţi pe execuţia bugetară pe 2021 veţi vedea că execuţia este mai bună decât estimată la începutul anului. (...) Adevărul o să iasă la suprafaţă în timpul acestei anchete. Vă mulţumesc".
Cîțu a ajuns la DNA înaintea orei 10.00. Foștii miniștri USR Vlad Voiculescu și Ioana Mihăila au fost citați la DNA pentru vineri. Amintim că, în urmă cu o săptămână, Senatul i-a ridicat imunitatea lui Cîțu, la solicitarea DNA, care îl acuză de abuz în serviciu.
Citește și:
Foștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, așteptați la DNA în dosarul vaccinurilor
DNA cere ridicarea imunității lui Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă
Oficialul este acuzat că, împreună cu foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, că ar fi cumpărat în plus față de cantitatea existentă și necesară peste 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, în valoare de peste un miliard de euro.
Ce spun procurorii DNA:
- „La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
- Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
- De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
- În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
- Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.
- La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.
- Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941 și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.
- Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”.
Florin Cîțu a fost premier în perioada decembrie 2020 și noiembrie 2021. Ioana Mihăilă a ocupat funcția de ministru al Sănătății între aprilie și septembrie 2021, venind pe acest post după Vlad Voiculescu (decembrie 2020 - aprilie 2021).
Citește și:
Pachetul de taxe și impozite, blocat. Zegrean, despre contestația la CCR a măsurilor fiscale
Sorin Grindeanu, acuzații grave la adresa PNL: „Nici în prezent nu știm unde s-au dus acești bani!”
DNA a făcut publice acuzațiile oficiale din dosarul vaccinurilor
Cât vaccinuri anti-COVID a cumpărat, de fapt, România
DNA transmite că, înaintea datei de 1 ianuarie 2021, au fost contractate 37.588.366 doze, ulterior ar fi tranzacționată și ordonanțată la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin. Total, conform procurorilor, 90.394.056.
Datele prezentate mai apoi de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, diferă de cele din dosarul DNA. Rafila a spus că, în total, România astabilit obligaţii contractuale pentru 80 de milioane de doze de vaccin anti-COVID şi a luat 35 de milioane de doze, în valoare de 2,5 miliarde de lei, din care 10 milioane de doze au expirat şi au fost distruse sau sunt în curs de distrugere.
„În total, România a contractat, a stabilit obligaţii contractuale de 80 de milioane de doze, am luat 35 de milioane în valoare de 2,5 miliarde de lei, din cele 35 de milioane care au fost luate, 10 milioane au expirat au fost distruse sau sunt în curs de distrugere”, a declarat ministrul Sănătății, citat de News.ro.
Întrebat dacă are ceva de reproşat oamenilor care s-au ocupat de acest lucru, Rafila a raspuns: „Eu nu am de reproşat nimănui nimic, nu facem decât să ne facem datoria, punem la dispoziţia organelor de cercetare penală toate documentele care există la Ministerul Sănătăţii.
Citește și:
Noi amănunte în dosarul vaccinurilor. DNA: Florin Cîțu nu ar fi activat clauza de opt-out a UE
Alexandru Rafila, dezvăluiri despre milioanele de doze de vaccin şi procesul cu Pfizer