Politic Sănătate

Vlad Voiculescu, declarații la DNA în dosarul vaccinurilor: „Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîțu fără domnul președinte”

schedule 08 dec. 2023, 10:56

Vlad Voiculescu, declarații la DNA în dosarul vaccinurilor: „Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîțu fără domnul președinte”
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a ajuns vineri la DNA, în contextul dosarului vaccinurilor anti-COVID-19, în care sunt vizați fostul premier Florin Cîțu și fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă. Voiculescu a venit cu mai multe documente care arată achizițiile de seruri, inclusiv cu un grafic privind achizițiile din UE. 

„Aştept să-mi spună ei (procurorii DNA – n.r.). mie ceva, şi anume de ce sunt acuzat şi cum fundamentează lucrurile acestea. Le voi spune, dacă mă întreabă, de asemenea, cum au stat lucrurile. Ministerul Sănătăţii şi eu personal, ca ministru al Sănătăţii, nu eram nici în circuitul informaţional, nici în cel decizional cu privire la vaccinuri”, a declarat Vlad Voiculescu.
„Eu n-am fost în cercul de comandă. Nu trebuie să-mi probez nicio nevinovăţie”, a adăugat el.

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat vineri, la sediul DNA, că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără preşedintele Klaus Iohannis în privinţa achiziţiei de vaccinuri. El a precizat că îl va invita pe șeful statului să vorbească, să spună ce decizie a luat în acea perioadă.

„Nu numai că n-am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze şi comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau”, a spus Vlad Voiculescu la sediul DNA.

Fostul ministru a menționat că era o semnătură electronică şi contractul se transmitea electronic, se decripta cu cheie pe care o avea altcineva, un angajat MApN. Voiculescu a fost întrebat cine făcea presiuni la acea vreme, el arătând: „Când vorbim de pensiuni, credeţi că România a făcut altceva decât alte state europene? Iarăşi, n-au fost deciziille mele, au fost deciziile domnului Cîţu. Nu sunt cel mai mare admirator al domnului Cîţu. (..) Deciziile erau ale domnului Cîţu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis”.

„Una este responsabilitatea alta este vina, nu este treaba mea să stabilesc vina. (..) În anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare? Cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, în 2020, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul, ce se mai întâmplă cu dozele de vaccinare? Aceiaşi oameni luau toate deciziile”, a mai spus Voiculescu.

El a continuat: „Dacă acest proces va continua, îl voi invita pe domnul preşedinte să vorbească, să spună ce decizie a luat. (..) Eu vă spun că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte”. Voiculescu a mai spus că ”atunci când vorbim de obedienţă faţă de Comisia Europeană, acesta este un discurs al unui partid al cărui admirator nu este”. 

„Datorită eforturilor Comisiei Europene, România, cei 19 milioane de români au avut acces la vaccin înainte de miliarde de alţi oameni din toată lumea. Europa a fost privilegiată pentru că Comisia Europeană a făcut un efort în a negocia şi a plăti un avans cu acele companii care au putut să dezvolte rapid un vaccin care a salvat sute de miii de oameni”, a afirmat Voiculescu. 

Fostul ministru a menţionat că există un surplus de vaccinuri în toată Europa, precizând că dacă ţările nu ar fi comandat sau ar fi comandat cu ţârâita, mulţi oameni nu ar fi avut acces la vaccin.

„Nu au fost deciziile mele, dar tot acest dosar este unic în Europa, nicăieri nu există un procuror care să investigheze o decizie politică de felul acesta”, a mai declarat Voiculescu, precizând că urgenţa atunci era salvarea de vieţi şi deschiderea economiei. 


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---