Politic Auto

Plafonarea polițelor RCA, dubla trei. Guvernul urmează să aprobe măsura în ședința de azi, după două amânări

schedule 05 apr. 2023, 12:02

Plafonarea polițelor RCA, dubla trei. Guvernul urmează să aprobe măsura în ședința de azi, după două amânări
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock

Guvernul încearcă din nou plafonarea polițelor RCA. După două amânări, Guvernul ar trebui să aprobe măsura în ședința de azi. Florin Cîțu a avertizat că, dacă proiectul privind înghețarea tarifelor RCA va fi adoptat de Executiv, tarifele RCA vor exploda. 

Încă o încercare de plafonare a polițelor RCA. Guvernul urmează să aprobe măsura în ședința de azi

Măsura va fi decisă prin aprobarea proiectului de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie.

Conform notei de fundamentare, prin proiect se propune „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”. 

„Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”, se precizează în document.

Prețurile RCA vor exploda, avertizează Cîțu

Florin Cîțu, senator PNL, a avertizat, miercuri, pe Facebook, că prețurile RCA vor exploda, o mare parte dintre companii vor renunța să mai vândă asigurări și o companie sau două vor ieși de pe piața din România. 

„Efecte pe termen scurt ale plafonării preţului pentru RCA (din punctul meu de vedere cea mai proastă soluţie pentru această piaţă). În momentul în care statul elimină acest plafon (eu sper că îl elimină cândva), preţurile RCA VOR EXPLODA”, a scris senatorul PNL.

Politicianul susține că un alt efect este că o mare parte dintre companii vor renunţa să mai vândă RCA şi se vor concentra pe alte produse. „O companie sau două vor ieşi de pe piaţa din România”, mai spune el.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---