Politic Auto

Statul vrea să controleze piața asigurărilor auto. Are în plan să vândă RCA prin CEC Bank

schedule 22 mar. 2023, 09:32

Statul vrea să controleze piața asigurărilor auto. Are în plan să vândă RCA prin CEC Bank
Foto: Shutterstock.com

Calvarul de pe piața asigurărilor de Răspundere Civilă Auto (RCA) se va încheia săptămâna viitoare, când Guvernul va adopta plafonarea tarifelor polițelor auto. Dar statul are în plan să mai folosească o pârghie pentru a controla piața, prin CEC Bank. Executivul vrea să emită polițe RCA prin instituția bancară pe care o deține, pentru a evita un dezastru după prăbușirea Euroins. 

Statul vrea să vândă RCA prin CEC Bank

Piața asigurărilor auto, destabilizată încă după falimentul City Insurance, este pe butuci după ce Euroins, cel mai mare vânzător de polițe RCA din România a rămas fără autorizație de funcționare. Prin urmare, autoritățile au ales ca polițele RCA să revină la prețurile de acum un an.

După plafonarea tarifelor, un șofer sub 30 de ani cu motor de 1,2 litri va plăti cu 42% mai puțin, în timp ce un conducător auto sub 40 de ani, cu o mașină de 1.500 de cmc, va economisi 35%. Cel mai mult se vor ieftini polițele pentru cei sub 50 de ani, cu motoare mai puternice. Este vorba despre o scădere de aproximativ 75%, până la nivelul din martie 2022.

„Ar trebui să fie preţurile de vânzare efectivă de la acel moment”, a spus Dorel Duță, președinte UNSICAR.
„Se vine tocmai în scopul ca prețurile să nu mai crească”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul de Finanțe.
„În momentul când cel mai mare operator de pe piaţă iese, când ai milioane de oameni care trebuie să-şi schimbe poliţele, are un sens să vii să calmezi lucrurile”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Plafonarea tarifelor RCA, adoptată de Guvern săptămâna viitoare

Guvernul va aproba, cel târziu săptămâna viitoare, hotărârea privind plafonarea pentru o perioadă de şase luni a preţurilor la RCA. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a precizat că măsura are scopul de a-i proteja pe consumatori.

„Nu va fi ordonanță, va fi hotărâre de guvern și cred că cel mai târziu săptămâna viitoare va fi aprobată de Guvern. Să vedem proiectul final cu care vine ASF-ul și înțeleg că dânșii vin cu tarifele de primă la nivelul lui martie 2020. O să văd proiectul, nu vă supărați, mă puneţi să speculez pe niște surse.
Nu le amestecăm. Hotărârea de guvern vine să protejeze consumatorul pe o perioadă temporară, timp în care ASF-ul trebuie să vină cu un plan de acțiune astfel încât la finalul acestei intervenții, piața să funcționeze în beneficiul consumatorului”, Adrian Câciu. 

CEC Bank intră pe piața asigurărilor RCA 

Statul român vrea acum să vândă RCA prin CEC Bank, companie pe care o deține. La începutul anului, banca a primit din partea Ministerului Economiei un mandat pentru a putea intra pe piața de asigurări. Acum, CEC Bank ar trebui, într-o lună, să depună documentele astfel încât să obțină autorizație pentru a putea emite polițe RCA. 

„În momentul în care începe procedura de autorizare ASF-ul va da tot concursul ca autorizaţiile să vină, respectând toate criteriile legale. Să vină rapid şi să intre cât mai rapid în piaţă”, a spus Adrian Câciu, ministrul de Finanțe.
„O să avem o mai mare garanţie şi n-o să ne mai aşteptăm la un faliment, la o firmă din afară care pleacă, îşi ia banii şi ne lasă cu buza umflată”, este de părere Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Statul nu a dovedit că se pricepe

CEC Bank va intra pe o piață în care mai sunt doar șase companii, ce au rămas fără liderul lor, care deținea o cotă de peste 30%.

În prezent, avem o companie deținută de stat care vinde energie electrică. Aceasta a fost amendată de ANRE pe motiv că nu facturează. 

„Să facă CEC-ul o companie de asigurări... nu văd ce l-a împiedicat până acum. Dacă era un business care să aibă sens”, este de părere Gabriel Biriș, analist fiscal. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---