Auto Social

Decizia ASF de a retrage autorizația Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial. Clienții pot cere despăgubiri

schedule 22 mar. 2023, 08:51

Decizia ASF de a retrage autorizația Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial. Clienții pot cere despăgubiri
BLACKWHITEPAILYN/Shutterstock

Decizia ASF de a retrage autorizația companiei Euroins, cel mai mare asigurator RCA, a fost publicată în Monitorul Oficial. De acum, clienții Euroins pot depune cereri de despăgubire la Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

Decizia ASF de retragere a autorizației Euroins, publicată în Monitorul Oficial

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a retrage autorizația Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial. Clienții Euroins pot deja depune cererile pentru a primi despăgubiri. Însă plățile vor putea fi făcute abia după două luni.

Astfel, clienții Euroins vor avea răgaz încă 3 luni din momentul de când a fost anunțată definitiv falimentarea firmei, pentru a depune cererile de despăgubire. Compania Euroins care a intrat în insolvență are un număr de 2,8 de milioane de clienți.

De curând, ASF a luat decizia de a ridica licenţa companiei Euroins, cel mai mare asigurător RCA, și a cerut în instanță falimentarea acesteia. De asemenea, a decis să numească Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) în calitate de administrator temporar, în vederea conservării activului.

După ce decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, abia la 60 de zile după vor putea începe şi plăţile, iar la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment vor expira automat toate poliţele Euroins. De asemenea, la 90 de zile după ce a fost declarată definitiv falimentarea companiei expiră și perioada în care pot fi depuse cererile de despăgubire a clienților.

Din momentul în care decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, ASF va putea formula către instanţă cererea de faliment, după cum prevede decizia Consiliului numărul 262/2023.

Ministrul Câciu, despre scandalul insolvenței firmei Euroins

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că a solicitat CEC să depună la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) actele necesare pentru a intra pe piața asigurărilor, după problema legată de falimentarea companiei Euroins.

"În momentul în care începe procedura de autorizare, din ce am discutat cu preşedintele Nicu Marcu, ASF va da tot concursul ca autorizaţiile, respectând criteriile legale, să vină cât mai rapid şi CEC să vină cât mai rapid în piaţă", a spus ministrul.

Anterior, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat că este necesară o reglementare mai „corectă” a sectorului polițelor RCA. Potrivit oficialului român, ASF trebuie să vină cu o serie de soluții, după ce a luat decizia de a retrage autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a firmei.

„La acest moment, ASF va trebui să propună o serie de soluții pentru toți asigurații din piața de RCA din România, soluții care pot cuprinde diverse căi de acțiune, pe de o parte pentru cei asigurați la compania care a fost sancționată de către Autoritate (..) deoarece este instituția care reglementează și monitorizează și gestionează această piață, iar în funcție de soluțiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluții cu care să vină, astfel încât românii să fie protejați”, a spus ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---