Decizia ASF de retragere a autorizației Euroins, publicată în Monitorul Oficial
Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a retrage autorizația Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial. Clienții Euroins pot deja depune cererile pentru a primi despăgubiri. Însă plățile vor putea fi făcute abia după două luni.
Astfel, clienții Euroins vor avea răgaz încă 3 luni din momentul de când a fost anunțată definitiv falimentarea firmei, pentru a depune cererile de despăgubire. Compania Euroins care a intrat în insolvență are un număr de 2,8 de milioane de clienți.
De curând, ASF a luat decizia de a ridica licenţa companiei Euroins, cel mai mare asigurător RCA, și a cerut în instanță falimentarea acesteia. De asemenea, a decis să numească Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) în calitate de administrator temporar, în vederea conservării activului.
Citește și:
Euroins nu-și recuperează autorizația; rămâne în insolvență
Statul vrea să controleze piața asigurărilor auto. Are în plan să vândă RCA prin CEC Bank
Ce se întâmplă cu RCA-urile românilor asigurați la Euroins după prăbușirea companiei
După ce decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, abia la 60 de zile după vor putea începe şi plăţile, iar la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment vor expira automat toate poliţele Euroins. De asemenea, la 90 de zile după ce a fost declarată definitiv falimentarea companiei expiră și perioada în care pot fi depuse cererile de despăgubire a clienților.
Din momentul în care decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, ASF va putea formula către instanţă cererea de faliment, după cum prevede decizia Consiliului numărul 262/2023.
Ministrul Câciu, despre scandalul insolvenței firmei Euroins
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că a solicitat CEC să depună la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) actele necesare pentru a intra pe piața asigurărilor, după problema legată de falimentarea companiei Euroins.
Citește și:
ASF retrage licența Euroins și constată insolvența companiei
Scandal în Parlament pe RCA. Șefii ASF și-au apărat salariile de 12.000 € și nu vor să demisioneze
Ce pot face şoferii care vor să renunţe la contractul cu Euroins și să-și primească banii înapoi
"În momentul în care începe procedura de autorizare, din ce am discutat cu preşedintele Nicu Marcu, ASF va da tot concursul ca autorizaţiile, respectând criteriile legale, să vină cât mai rapid şi CEC să vină cât mai rapid în piaţă", a spus ministrul.
Anterior, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat că este necesară o reglementare mai „corectă” a sectorului polițelor RCA. Potrivit oficialului român, ASF trebuie să vină cu o serie de soluții, după ce a luat decizia de a retrage autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a firmei.
„La acest moment, ASF va trebui să propună o serie de soluții pentru toți asigurații din piața de RCA din România, soluții care pot cuprinde diverse căi de acțiune, pe de o parte pentru cei asigurați la compania care a fost sancționată de către Autoritate (..) deoarece este instituția care reglementează și monitorizează și gestionează această piață, iar în funcție de soluțiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluții cu care să vină, astfel încât românii să fie protejați”, a spus ministrul Finanțelor Adrian Câciu.