Economic Auto

ASF retrage licența Euroins și constată insolvența companiei

schedule 17 mar. 2023, 11:59

ASF retrage licența Euroins și constată insolvența companiei
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock.com

Cutremur pe piața asigurărilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația societății de asigurări Euroins, a transmis instituția într-un comunicat de presă. 

Piața asigurărilor, pe nisipuri mișcătoare după ce ASF a retras licența Euroins

ASF a hotărât să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar", se arată în comunicatul ASF. 

Compania de asigurări Euroins România nu mai are fonduri 

Pe 30.06.2022, societatea nu avea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care era și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde de lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde de lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

„Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății.
Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor", se arată în comunicatul Autoritatății de Supraveghere Financiară. 

Cum a reacționat Guvernul

„Guvernul României va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața Răspunderii Civile Auto. În urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca institutie responsabilă, aceasta urmează să transmită propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe, pentru înaintarea la nivelul Guvernului", a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6464 RON
0.01120
GBP
GBP: 5.8855 RON
0.03190
HUF
HUF: 1.2572 RON
-0.00720
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2078 RON
0.00360
Convertor valutar

Rezultat: ---