Auto

Euroins nu-și recuperează autorizația; rămâne în insolvență. Judecătorii au respins cererea fostului lider RCA

schedule 28 apr. 2023, 08:52

Euroins nu-și recuperează autorizația; rămâne în insolvență. Judecătorii au respins cererea fostului lider RCA
Foto: ROBERT GHEMENT/Agerpres

Euroins România nu-și recuperează autorizația de funcționare. Judecătorii au respins cererea, deci fostul lider RCA rămâne în insolvență și în procedura de declarare a falimentului. 

Judecătorii au respins cererea Euroins: fostul lider RCA rămâne în insolvență

Decizia a fost luată, ieri, de Curtea de Apel Bucureşti. Pe 17 martie, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis să retragă autorizația de funcționare a societății de asigurări, constatarea stării de insolvență și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului.

Decizia ASF a fost atacată însă în instanţă de Euroins. Iar, ieri, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins cererea ca neîntemeiată.

Neregulile descoperite de ASF la Euroins

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat Euroins, în intervalul februarie 2020 - ianuarie 2023, 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Potrivit unei analize a ASF, societatea a supraestimat veniturile din anul 2021 cu 151,5 milioane de lei şi a subestimat cheltuielile cu 223 de milioane de lei.

La data de 30.06.2022, veniturile erau supraestimate cu 127 de milioane de lei, iar cheltuielile subestimate cu 91 de milioane de lei. Vineri, 17 martie, ASF a retras licența Euroins și a constatat insolvența companiei. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor, arată ASF.

- În februarie 2020, echipa de control a ASF constată mai multe nereguli la societatea Euroins România. Printre acestea, nerespectarea termenelor legale privind instrumentarea şi termenele de plată a despăgubirilor, dar şi lipsa unor proceduri conforme pentru instrumentarea dosarelor de daună sau constituirea unor rezerve subevaluate. Societatea este sancţionată cu amendă şi i se impune un plan de măsuri care constă, printre altele, în îmbunătăţirea sistemului informatic şi revizuirea tuturor dosarelor de daună din sold până la data de 31.12.2020.

- În septembrie 2020, în urma a două controale, unul inopinat şi unul permanent, ASF constată abateri în ceea ce priveşte constituirea rezervei de daune şi a rezervei de prime, precum şi nedeţinerea de fonduri proprii eligibile care să acopere cerinţa minimă de capital (MCR) şi cerinţa de capital de solvabilitate (SCR). Societatea este sancţionată cu amendă şi îi este impus un nou plan de măsuri.

- În decembrie 2021, în urma unui control periodic, ASF constată mai multe abateri: neconstituire rezerve regim naţional şi Solvabilitate II, evidenţă neadecvată a dosarelor de daune, nerespectarea prevederilor legale privind instrumentarea şi termenele de plată a despăgubirilor, nedeţinere de fonduri proprii necesare acoperirii SCR.

Euroins a supraestimat veniturile şi a subestimat cheltuielile cu polițele RCA

1. Societatea Euroins România a supraestimat veniturile şi a subestimat cheltuielile privind contractele de reasigurare. Potrivit analizei ASF, societatea a supraestimat veniturile din anul 2021 cu 151,5 milioane de lei şi a subestimat cheltuielile cu 223 de milioane de lei. La data de 30.06.2022, veniturile erau supraestimate cu 127 de milioane de lei, iar cheltuielile subestimate cu 91 de milioane de lei. În cazul contractului de reasigurare pentru acoperirea rezervei de daune neavizate (IBNR), încheiat cu societatea EIG Re, parte a Euroins Insurance Group, societatea nu a putut proba că au fost făcute decontări între părţi.

2. La data de 30.09.2022, societatea Euroins România nu a estimat o rezervă de daună suficientă pentru a acoperi toate fluxurile de numerar viitoare, aşa cum prevede legislaţia europeană şi legislaţia locală.

3. Euroins România nu a utilizat în calculul rezervei de daune neavizate (IBNR) cele mai bune practici actuariale, aşa cum prevăd legislaţia în domeniu şi normele EIOPA.

4. Euroins România nu a aplicat propriile proceduri de calcul al rezervelor, deficitul de reserve constatat fiind de 605 milioane lei.

5. Nu a efectuat estimarea sumelor recuperabile din reasigurare aferente rezervei de daună pe an de accident, iar estimarea ratei de cedare în reasigurare nu s-a realizat prin referinţă la experienţa daunelor plătite.

6. Nu a calculat corespunzător sumele recuperabile de la reasigurători sau de la vehicule investiţionale.

7. Estimările din planul de redresare nu au fost realiste şi nu acoperă deţinerea în permanenţă a fondurilor proprii necesare pentru acoperirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR). La 30.09.2022, Euroins România nu deţinea aceste fonduri. La 30.06.2022, fondurile necesare pentru restabilirea SCR se ridicau la 1,6 miliarde de lei, iar la 30.09.2022 se ridicau la 2.19 miliarde de lei.

8. Nu îndeplineşte condiţiile privind fondurile proprii de bază eligibile care să acopere cerinţa minimă de capital (MCR), încâlcând astfel dispoziţiile articolului 95, alineatul 1 din legea 237/2015. La 30.06 2022, necesarul de fonduri pentru restabilirea MCR era de 1,25 miliarde de lei, iar la 30.09.2022 de 1,75 miliarde lei. ASF menţionează că legislaţia în vigoare prevede respectarea unor paşi pentru eventualitatea în care asigurătorul îşi restabileşte MCR. Societatea a beneficiat de toate termenele legale pentru restabilirea indicatorilor de solvabilitate, însă demersurile făcute de aceasta nu au condus la restabilirea solvabilităţii.

- În februarie 2023, ASF a luat la cunoştinţă, dintr-un comunicat de presă emis de Euroins Insurance Group, că Euroins România încheiase recent un contract de reasigurare cu EIG Re, companie din cadrul grupului. Imediat, ASF a solicitat Euroins România documente şi lămuriri în legătură cu acest contract, având în vedere că nu fusese informată anterior de către companie. Societatea a pus la dispoziţia ASF o parte din documentele solicitate.

O primă problemă identificată în cazul acestui contract este existenţa unor clauze care creează avantaje pentru reasigurător în detrimentul consumatorilor aflaţi în relaţie cu Euroins. Concret, una dintre clauze arată că, dacă o parte a fost plasată sub orice formă de administrare de către un organism de reglementare, obligaţiile celeilalte părţi încetează.

De asemenea, dacă activitatea de a tranzacţiona orice clasă de asigurare este suspendată, reasigurătorul este considerat liber de obligaţii şi toate primele sunt păstrate de reasigurător.

Prin contractul de reasigurare amintit, Euroins România cedează 97% din daunele întâmplate până la 31.12.2022 şi 87% din daunele ce urmau să se înregistreze în 2023. Euroins datora pentru acoperirea daunelor 1,58 de miliarde de lei, dintre care 855 de milioane de lei lichidităţi şi 732 de milioane de lei sume recuperabile din reasigurare. Euroins România a informat că deja a efectuat transferul drepturilor asupra activelor. În acelaşi timp, Euroins Insurance Group a precizat că active în valoare de 350 de milioane de lei vor fi transferate direct la Euroins România şi alţi 250 de milioane de lei vor fi disposnibili sub formă de numerar în lei.

Contractul de reasigurare presupune ca, în cazul în care plăţile efectuate în perioada de decontare sunt mai mari decât încasările, reasigurătorul să îşi asume plata diferenţei către reasigurat, în speţă Euroins România. În caz contrar, diferenţa dintre încasări şi plăţi va rămâne la reasigurător. Din analiza contractului a rezultat că acesta nu conduce la restabilirea solvabilităţii societăţii.

Consiliul ASF a luat măsura de a impune FGA, în calitate de administrator interimar, să facă toate demersurile pentru încetarea contractului cu EIG Re.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9715 RON
-0.00080
USD
USD: 4.5614 RON
0.00310
GBP
GBP: 5.8088 RON
0.01240
HUF
HUF: 1.2606 RON
0.00220
BGN
BGN: 2.5419 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1628 RON
0.00210
Convertor valutar

Rezultat: ---