Economic Auto

Ce pot face şoferii care vor să renunţe la contractul cu Euroins și să-și primească banii înapoi. ASF: „FGA va plăti toate drepturile creditorilor”

schedule 19 mar. 2023, 09:39

Ce pot face şoferii care vor să renunţe la contractul cu Euroins și să-și primească banii înapoi. ASF: „FGA va plăti toate drepturile creditorilor”
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock.com

După insolvența Euroins, prețul RCA va fi plafonat la nivelul celui din martie 2022. Este propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care va fi prezentată, săptămâna viitoare, Ministerului de Finanțe. Acest lucru înseamnă un preț mai mic cu până la 20% față de cel stabilit în vară. Totuși, până la verdict, șoferii care vor să renunțe la contractul cu Euroins trebuie să treacă rapid la acțiune și să-și primească banii înapoi. Ce trebuie să facă? 

ASF, despre ce pot face șoferii care vor să renunțe la contractul cu Euroins și să-și primească banii înapoi

Polițele RCA ale Euroins vor rămâne în vigoare încă 90 de zile de la momentul în care instanța hotărăște deschiderea procedurii de faliment. 

Din cele 7,5 milioane asigurări, aproximativ 3 milioane sunt încheiate cu Euroins, ceea ce înseamnă că fiecare șofer care circulă pe străzile din România, în cazul unui accident, are una din trei șanse să se lovească de un asigurat al acestei firme. 

„Avem în jur de 30 la sută dintre clienţi păgubiţi Euroins. Eu ca service nu ştiu de unde încasez banii. Mai lucrez ce am de lucrat, dar până când nu o să am şi eu răspunsul cine o să-mi plătească reparaţiile o să stau puţin mai relaxat în a-mi lua clienţi, maşini păgubite de posesori de poliţa Euroins”, a declarat Florin Bujgoi, proprietar service auto, pentru Observator. 
„Un deţinător de poliţă Euroins se poate îndrepta către fondul de garantare al asiguraţilor. FGA va plăti toate drepturile creditorilor de asigurări conform legii adică toate daunele”, a spus Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF.

Ce e de făcut?

În cazul în care cineva vrea să renunțe la contractul cu Euroins și să-și primească banii înapoi, o poate face prin completarea unui formular de denunț pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA). Amendamentul este că, pentru o poliță la orice alt asigurator de pe piață, va plăti mai mult. 

„Deja prețurile sunt mult mai mari decât în Bulgaria, Polonia sau Germania, pentru că supravegherea lasă de dorit”, a spus Radu Soviani, analist economic.

ASF propune plafonarea prețurilor RCA 

Între timp, ASF lucrează la un plan pentru plafonarea prețurilor. Instituția va înainta, luni, Ministerului Finanțelor Publice o propunere privind stabilirea unor tarife pentru polițele RCA la nivelul celor din luna martie 2022, pentru o perioadă de 6 luni. 

Atunci, pentru o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.400 și 1.600 de centimetri cubi, o poliță RCA costa între 900 și 1.600 de lei, în funcție de vârstă. 

„Vrem să facem acest nivel de tarif astfel încât atât clienții, cât și societățile de asigurări să poată să-l susțină”, a transmis Cristian Roșu, vicepreședinte ASF.
„Plafonarea tarifelor RCA este o greşeală. Este o eroare pentru că va duce la creşterea puternică a tarifelor imediat după ridicarea plafonului aşa cum s-a intamplat in 2016”, a explicat analistul Adrian Negrescu. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a companiei Euroins după ce a descoperit că firma nu dispune de garanții pentru a-și acoperi obligațiile către clienți, adică un deficit de 400 de milioane de euro. 

În ultimii doi ani, compania a fost, în nenumărate rânduri, controlată și sancționată de autorități, care acum îi cer falimentul. Reprezentanții Euroins au anunțat că vor contesta decizia. 

Ce a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat vineri că sunt necesare o serie de soluții care să conducă la o scădere a prețurilor pe piața asigurărilor, o diversificare a jucătorilor și, mai mult, o întărire a acestor reglementări, mai ales luând seama că nu este pentru prima dacă când România se confruntă cu o situație precum cea generată de decizia ASF de retragere a autorizației de funcționare a unei societăți de asigurări auto. 

Oficialul a adăugat că vor fi discuții inclusiv cu Parlamentul, chiar săptămâna viitoare, iar Autoritatea va veni cu mai multe soluții din care să fie alese cele mai bune.

„La acest moment, ASF va trebui să propună o serie de soluţii pentru toţi asiguraţii din piaţa de RCA din România, soluţii care pot cuprinde diverse căi de acţiune, pe de o parte pentru cei asiguraţi la compania care a fost sancţionată de către Autoritate (..) deoarece este instituţia care reglementează şi monitorizează şi gestionează această piaţă, iar în funcţie de soluţiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluţii cu care să vină, astfel încât românii să fie protejaţi”, a spus ministrul Finanţelor.
„Toţi vedem că preţurile la aceste asigurări sunt extraordinar de mari şi cred că trebuie să venim cu o serie de soluţii care să conducă la o scădere a preţurilor pe piaţă, o diversificare a jucătorilor din zona aceasta şi mai mult decât atât poate o întărire a acestor reglementări pentru că nu este prima oară când România se confruntă cu această situaţie”, a completat Adrian Câciu. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 25 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

40 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9732 RON
-0.00240
USD
USD: 4.7413 RON
-0.00810
GBP
GBP: 5.9954 RON
0.03820
HUF
HUF: 1.2151 RON
-0.00040
BGN
BGN: 2.5427 RON
-0.00120
CHF
CHF: 5.3047 RON
0.03540
Convertor valutar

Rezultat: ---