Social

Bucureștenii au protestat în fața Palatului Parlamentului, în semn de susținere pentru fermieri și transportatori

schedule 15 ian. 2024, 07:56

Bucureștenii au protestat în fața Palatului Parlamentului, în semn de susținere pentru fermieri și transportatori
Antena 3/Youtube

Grupuri de bucureșteni s-au adunat, duminică seara, în fața Palatului Parlamentului și au protestat în semn de solidaritate cu fermierii şi transportatorii.

Bucureștenii protestează alături de fermieri și transportatori

Mai mulți bucureșteni s-au adunat în fața Palatului Parlamentului și l-au înconjurat pentru a protesta. Aceștia îi susțin pe fermierii și pe transportatorii care nu sunt lăsați de autorități să intre în Capitală, însă care de mai multe zile protestează pe drumurile naționale.

Șoferii prezenți la protest au claxonat continuu și au circulat în cerc cu mașinile în parcarea din faţa Palatului Parlamentului. La faţa locului au fost prezente şi echipaje ale forțelor de ordine pentru a putea interveni în cazul în care protestul pașnic ar fi scăpat de sub control.

Protestele continuă după ce reprezentanții fermierilor și transportatorilor au avut o întâlnire la Ministerul Finanţelor, în urma căreia nu s-a rezolvat nimic. Protestatarii au decis că nu vor renunța la proteste.

"Dragi colegi protestatari spontani. În urma întâlnirii cu domnul ministru al Finanţelor declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislația europeană, prin acorduri asumate de România la Comisia Europeană.
Nu s-au găsit soluţii pentru reducerea cheltuielilor bugetare în toate domeniile. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârșit până ce aceste autorități vor înţelege că neputința dumnealor de a gestiona o ţară este reală", au spus liderii fermierilor şi transportatorilor.

Totodată, ministrul Finanţelor a venit cu un îndemn spre răbdare şi prudenţă. Marcel Boloș susține că revendicările fermierilor şi transportatorilor care au declanșatacest val de proteste în toată ţara pot fi rezolvate doar în urma unor discuții cu Comisia Europeană, mai ales că unele din jaloane nu mai sunt negociabile acum.

"Unele revendicări ale protestatarilor țin de unele facilitați fiscale în care România s-a angajat prin PNRR să le reglementeze într-un anume fel, lucru care s-a întâmplat prin Legea 296/2023 privind măsurile fiscal bugetare şi cele mai consistente sunt cele care țin de zona facilitaților din agricultură, industria alimentară şi construcții.
Ori noi ştim că acest lucru este cuprins în PNRR şi ştim că aceste jaloane sunt ireversibile şi nu se pot face modificări. Dar zona aceasta care ţine de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi înţelegem şi suntem de acord trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia care sa fi una care nu se întoarce împotriva dumnealor.
Am socotit că trebuie să fim foarte prudenți în analiza acestor revendicări şi să nu-i punem în dificultatea în care de exemplu subvențiile care se fac prin plăţi europene ar fi periclitate. Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană, nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor dar şi investițiile strategice ale României în infrastructura de autostrăzi, în modernizarea de scoli, în infrastructura spitalicească şi țin de reformele prin care ne-am angajat prin PNRR", a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, după discuțiile eșuate cu fermierii şi protestatarii.  

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---