Externe

NATO se pregătește pentru o confruntare lungă cu Rusia: „Asta poate dura mulți ani; dacă Putin câștigă în Ucraina, va fi periculos”

schedule 17 feb. 2023, 09:22

NATO se pregătește pentru o confruntare lungă cu Rusia: „Asta poate dura mulți ani; dacă Putin câștigă în Ucraina, va fi periculos”
Foto: Rokas Tenys/Shutterstock.com

NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu Rusia, dat fiind că președintele de la Kremlin, Vladimir Putin, nu arată nicio voință de pace, la un an de la declanșarea războiului contra Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu Rusia

„Trebuie să fim pregătiţi pentru un termen îndelungat, asta poate dura mulţi ani”, a apreciat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat AFP. 
„Președintele Putin vrea o Europă diferită, o Europă unde el să-și poată controla vecinii, unde poate să decidă ce pot face țările”, a completat secretarul general al NATO.

După un an de război soldat cu zeci de mii de victime în cele două tabere, NATO se teme că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă majoră.

Cele 30 de țări membre ale Alianței rămân pe poziții și sunt mai hotărâte ca niciodată să facă în așa fel încât Ucraina să câștige războiul. 

„Noi suntem aici pentru a ne asigura că Ucraina câștigă aceste război și pentru a-i furniza arme, muniții și sprijinul de care are nevoie”, a mai menționat Stoltenberg. 
„Dacă preşedintele Putin câştigă în Ucraina, va fi o tragedie pentru ucraineni. Dar va fi periculos şi pentru noi, pentru că el şi alţi lideri autoritari vor fi convinşi că atunci când folosesc forţa militară îşi pot atinge obiectivele”, este de părere oficialul.

Le reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO de săptămâna trecută, Stoltenberg a reafirmat că sunt necesare investiții importante pentru modernizarea capacităților militare ale Alianței.

El a pus accentul pe completarea stocurilor de muniții diminuate de ajutorul oferit Ucrainei și nevoia Alianței de a dispune de o capacitate industrială care să poată produce arme și muniții suficiente pentru un război de mare intensitate, a cărei armată consumă o cantitate de muniții de câteva ori mai mare decât capacitatea de producție a statelor NATO.

Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a enunțat în decembrie 2022 un plan de pace în 10 puncte, pe care l-a discutat, printre alții, și cu președintele SUA, Joe Biden. Oficialul ucrainean a cerut Rusiei în acest plan să-și retragă trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, și să fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei.

Rusia a declarat în repetate rânduri că este deschisă la negocieri de pace cu Ucraina, dar că nu vede nicio dorință din partea Kievului de a face același lucru și a acuzat Ucraina că s-a retras de la negocieri, după cele mai recente tratative din martie 2022, la dorința Washingtonului. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---