Social Auto

Noi modificări în Codul Rutier. Măsurile ce îi vizează pe șoferi, pietoni și bicicliști

schedule 15 nov. 2023, 10:59

Noi modificări în Codul Rutier. Măsurile ce îi vizează pe șoferi, pietoni și bicicliști
Shutterstock/Iryna Inshyna

Se anunță noi modificări ale Codului Rutier 2023 cu privire la șoferii tineri, pietoni și bicicliști. Propunerea legislativă a fost depusă la Senat.

Codul Rutier se modifică din nou

Potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat, Codul Rutier ar suferi din nou o serie de schimbări. Una dintre modificări face referire la interzicerea pentru șoferii tineri de a conduce mașini cu mai mult de 100 de cai putere sau 75 Kw, în cazul mașinilor electrice. Această măsură ar urma să fie aplicată tinerilor de până la 21 de ani și persoanelor care dețin permis de conducere pentru categoria B de mai puțin de un an.

O altă modificare se referă la majorarea numărului de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B. Prin urmare, orele teoretice s-ar majora de la 20 la 25 de ore, iar cele practice de la 35 la 45 de ore.

Legat de ultima modificare, unii instructori auto susțin că în cazul în care modificarea va fi adoptată, școlile auto ar putea scumpi taxele, deoarece o ședință de conducere costă aproximativ 150 de lei. Prin urmare, prețurile la școlile auto ar putea să se majoreze.

De asemenea, propunerea legislativă prevede mai multe modificări dedicate pietonilor, bicicliștilor și trotinetiștilor, printre care:

  • Interzicerea utilizării telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare sau redare de texte, foto sau video care le pot distrage atenția de la vehicule, trenuri, amenajări rutiere, semnale sonore și luminoase sau indicații ale polițiștilor.
  • Obligativitatea poliției rutiere de a avertiza conducătorii de autovehicule în legătură prezența radarelor în trafic.
  • Obligativitatea polițiștilor rutieri de a conduce coloane de vehicule în caz de accidente de circulație, calamități naturale, condiții meteorologice nefavorabile sau alte cazuri de forță majoră ce afectează fluenţa sau siguranța circulației.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---