Auto Social

Schimbări importante în regulile de circulație. Poliția a anunțat cum se circulă acum în sensul giratoriu: „Vechea practică nu mai e valabilă”

schedule 21 mar. 2023, 08:31

Schimbări importante în regulile de circulație. Poliția a anunțat cum se circulă acum în sensul giratoriu: „Vechea practică nu mai e valabilă”
Foto: LCV/Shutterstock.com

Poliția Română a anunțat o nouă regulă pentru șoferi, valabilă pentru ieșirea de pe banda 2 sau 3 din sensul giratoriu. „Vechea practică nu mai este valabilă”, au subliniat oamenii legii. Iată ce trebuie să știe conducătorii auto. 

Poliția a anunțat schimbări importante în regulile de circulație. Ce trebuie să facă șoferii în sensul giratoriu

Odată cu apariția Hotărârii de Guvern numărul 130 din 2023, regulamentul de aplicare a Codului Rutier a fost modificat așa încât să conțină acum definiția intersecției cu sens giratoriu.

Regulamentul stabilește acum intersecția cu sens giratoriu ca fiind intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale. 

Mai clar, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

„Știi cum se circulă în sensul giratoriu? Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se arată într-o postare a Poliției Române.
„Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!”, au mai transmis reprezentanții Poliției.

În plus, în intersecții, chiar și în cele cu circulație în sens giratoriu, este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor. Este considerată oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public dacă aceasta se încadrează într-o durată de cel mult cinci minute. 

Alte modificări aduce Codului Rutier. Ce amendă primesc șoferii care nu asigură automobilul când parchează

Noi schimbări importante, menite să reducă accidentele produse pe drumurile publice din România, s-au produs în Codul Rutier, în februarie 2023. 

Noua regulă impune acționarea frânei de ajutor sau de câte ori conducătorul auto se îndepărtează de mașină. Acum este și stipulat în lege că șoferii vor putea fi sancționați dacă nu respectă regulile privind oprirea și parcarea mașinilor.

Concret, va fi sancționată „nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”.

Pe scurt, șoferii care opresc pe un drum public vor avea obligația să se asigure că au tras frâna de mână la mașină, că au oprit motorul sau au lăsat autoturismul „în viteză” înainte de a se îndepărta. 

Nerespectarea acestei legi duce la sancționarea cu amendă și trei puncte de penalizare. Tot cu atât vor fi sancționate și oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor fie oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau europene, depășirea cu 31 până la 30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv sau pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată.

Printre alte noutăți din legislația rutieră amintim sancționarea comportamentului agresiv în trafic și eliminarea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.977 RON
-0.00010
USD
USD: 4.7308 RON
-0.00010
GBP
GBP: 5.9957 RON
0.01540
HUF
HUF: 1.2029 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.3444 RON
-0.00320
Convertor valutar

Rezultat: ---