Social

Klaus Iohannis a promulgat legea privind protecția avertizorilor în interes public

schedule 28 mar. 2023, 13:15

Klaus Iohannis a promulgat legea privind protecția avertizorilor în interes public
Alexandros Michailidis / Shutterstock

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, 28 martie, decretul cu privire la promulgarea legii privind protecția avertizorului de integritate, a anunțat Administrația Prezidențială. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 21 martie.

Iohannis a promulgat legea privind protecția avertizorilor în interes public

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți, legea cu privire la protecția avertizorilor în interes public.

„Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 6 alin. (2) din Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public (PL-x 167/20.03.2023)”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Noul proiect pentru modificarea legii avertizorilor a fost adoptată de Camera Deputaților în data de 21 martie. Proiectul introduce noi modificări pentru a corespunde cu cerințele Comisiei Europene cu privire la deblocarea cererii de plată numărul 2 din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde euro, care se află la moment la Bruxelles, în evaluare.

Propunerea modifică un singur alineat din Legea avertizorilor de integritate.

Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la încălcări ale legii“, este amendamentul modificat. Mai precis, are loc modificarea sintagmei „indicii temeinice” cu „indicii referitoare la încălcări ale legii“.

USR critică noile modificări ale legii avertizorilor

Comisia Europeană a declarat că în opinia sa, sintagma „indicii temeinice” care se regăsește în textul articolului indicat anterior este o măsură prin care se conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime.

„În plus, prevederea nu ar asigura, în opinia Comisiei, potențialilor avertizori nivelul adecvat de certitudine juridică și ar putea descuraja raportările. Față de cele reținute, evaluarea Comisiei a fost în sesnul că legea națională nu transpune corect Directiva și, pe cale de consecință, Jalonul 430 nu este îndeplinit satisfăcotor”, arată expunerea de motive.  

Legea avertizorilor de integritate a trecut fulger prin Parlament, săptămâna trecută, în doar o singură zi. USR a venit cu un val de critici la adresa noi modificări încă din momentul în care adoptării în Senatul României.

Proiectul de modificare a legii ar putea scăpa de controlul CCR, în condițiile în care AUR nu strânge numărul necesar de semnături pentru a depune sesizare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---