Social

Numărul maxim de persoane care pot fi înscrise la aceeași adresă de domiciliu. Iohannis a promulgat noua lege

schedule 01 iun. 2023, 11:48

Numărul maxim de persoane care pot fi înscrise la aceeași adresă de domiciliu. Iohannis a promulgat noua lege
RADU TUTA/AGERPRES

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care modifică ordonanţa de urgenţă 97/2005 cu privire la evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Câte persoane pot fi înscrise la o singură adresă de domiciliu

Potrivit iniţiativei legislative, la o singură adresă de domiciliu pot fi înregistrate cu buletinul de identitate maxim 10 persoane. Președintele Iohannis a promulgat noua lege care vine pentru a modifica ordonanța de urgenţă 97/2005 cu privire la evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Legea a fost modificată pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor de evidenţa persoanelor, a calităţii datelor înregistrate în registrul de evidenţă a persoanelor şi pentru crearea de facilităţi cetăţenilor români la obţinerea actelor de identitate.

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, arată proiectul de lege.

În cazul nerespectării noilor prevederi, românii vor fi sancționași cu amendă între 75 şi 150 lei.

Cum trebuie să procedeze persoanele care găzduiesc alte persoane, însă nu au înscrisă în buletin adresa de domiciliu

Totodată, „persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul”.

De asemenea, „de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice”.

Potrivit propunerii legislative care a fost adoptată miercuri de către deputaţi, persoanele care găzduiesc alte persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, vor avea obligaţia de a se prezenta împreună cu acestea la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimţământului de primire în spaţiu, cu excepţia cazurilor în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic.

Persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin

Potrivit legii, această obligație se aplică în cazul în care persoanele găzduiesc alte persoane, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile.

Ba mai mult, „persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil”.

Potrivit actualului text al legii, persoanele care îşi modifică domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate doar să solicite în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9715 RON
-0.00080
USD
USD: 4.5614 RON
0.00310
GBP
GBP: 5.8088 RON
0.01240
HUF
HUF: 1.2606 RON
0.00220
BGN
BGN: 2.5419 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1628 RON
0.00210
Convertor valutar

Rezultat: ---