Locale Politic

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat marți în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu și va ține un discurs în Parlament

schedule 10 oct. 2023, 07:32

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat marți în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu și va ține un discurs în Parlament
Foto: CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vine marţi în vizită oficială în România. Liderul de la Kiev urmează să aibă întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Marcel Ciolacu și la Parlament cu președinții celor două Camere, acolo unde este posibil să susțină și un discurs în plenul reunit. Este prima vizită oficială a președintelui ucrainean în țara noastră. 

Volodimir Zelenski vine marți în România

UPDATE 13:00 Preşedintele Ucrainei a fost primit cu onoruri militare pe platoul de ceremonii la Palatul Cotroceni. Din delegaţia preşedintelui Iohannis fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, consilierii prezidenţiali Daniela Bârsan, Delia Dinu, Ion Oprişor, Bogdan Aurescu, Cosmin Marinescu, consilierul de stat Sandra Pralong.

Programul liderului de la Kiev s-a modificat pe ultima sută de metri şi acesta nu va mai susţine un discurs în Parlament.  

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune. Zelenski a anunţat că, la Bucureşti, se va discuta şi despre „continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviaţiei şi a altor coaliţii, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre şi relaţiile noastre cu partenerii”.

UPDATE 10:30 Volodimir Zelenski a ajuns în România, în urmă cu puţin timp.

„Ucraina este recunoscătoare României pentru sprijin, precum și pentru solidaritatea constructivă, care permite națiunilor noastre să asigure securitatea mondială, în special în domeniul securității alimentare. Am construit deja și putem extinde cooperarea care susține stabilitatea pentru multe alte națiuni.

Vom discuta despre continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviației și a altor coaliții, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre și relațiile noastre cu alţi parteneri. România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cele mai întunecate momente. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele națiuni", a declarat liderul de la Kiev, pe Twitter.

Președintele Klaus Iohannis îl va primi marți, 10 octombrie 2023, la Palatul Cotroceni, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean va merge la Guvern, unde va fi primit de premierul Marcel Ciolacu și ar urma să susțină și un discurs și în plenul comun al Parlamentului.

Conform unor surse citate de News.ro, președintele Zelenski ar putea să depună o coroană și la Monumentul Eroilor din Parcul Carol. 

Este prima vizită a liderului de la Kiev în România. Președintele Klaus Iohannis a discutat ultima oară cu omologul său joi, la Summitul Comunității Politice Europene care a avut loc în Granada, Spania. 

Vizita lui Zelensky a pus serviciile secrete în alertă

Serviciile secrete din România și trupele de elită ale Ministerului de Interne sunt în alertă la această oră și încearcă să evite orice fel de incident de securitate care ar putea să marcheze în mod negativ vizita liderului de la Kiev în țara noastră.

După cum știm, de la începutul războiului din Ucraina, Volodimir Zelenski este ținta numărul unu pe lista neagră a FSB și a altor servicii secrete din Federația Rusă.

De altfel, de la începutul invaziei ruse, atât SBU, cât și spionajul militar de la Kiev au anunțat, de mai multe ori, câ au reușit să dejoace mai multe tentative de asasinat care îl vizau pe liderul ucrainean, drept pentru care este de înțeles nivelul maxim de alertă pe care îl avem în vigoare acum în capitala României.

Comunicatul oficial:

Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski

Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi marți, 10 octombrie 2023, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, la invitația șefului statului român.

Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun.

Consultările politice aprofundate, la București, dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodîmîr Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.

Totodată, Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---