Externe

Paradele de Ziua Victoriei, anulate în 6 regiuni din Rusia; Ucraina continuă planul de contraofensivă. Cum se pregătesc propagandiștii ruși

schedule 03 mai 2023, 11:23

Paradele de Ziua Victoriei, anulate în 6 regiuni din Rusia; Ucraina continuă planul de contraofensivă. Cum se pregătesc propagandiștii ruși
Foto: Shutterstock

Au fost anulate paradele de Ziua Victoriei în șase regiuni din Rusia. Între timp, pe fondul pregătirilor pentru contraofensiva din teritoriile ocupate, armata ucraineană se angajează să nu cedeze orașul Bahmut, epicentrul luptelor din Donbas. Cum se pregătesc propagandiștii ruși după aflarea planului Ucrainei. 

În 6 regiuni din Rusia s-au anulat paradele de Ziua Victoriei; propagandiștii ruși se pregătesc pentru contraofensivă ucraineană

Atentate tot mai dese în Rusia, în zona graniței cu Ucraina. Pentru a doua zi la rând, explozia unei bombe a provocat deraierea unui tren de marfă cu locomotivă și 20 de vagoare în regiunea Briansk, la peste 100 de kilometri de granița ucraineană.

Nimeni nu a fost rănit, dar incidentul este umilitor pentru forțele ruse, fiind al doilea de acest gen în câteva zile. Atacul nu a fost revendicat, dar, neoficial, este pus pe seama sabotorilor ucraineni. 

În altă regiune rusă vecină cu Ucraina, o dronă a bombardat șantierul fortificațiilor construite de teama unei ofensive a Ucrainei. Astfel de atacuri ar putea fi cauza pentru care în cel puțin șase regiuni ale Rusiei au fost anulate paradele din 9 mai, de Ziua Victoriei, una dintre cele mai mari sărbători ale țării.

„Acţiunile grupării de trupe ale Rusiei în "operaţiunea specială" depind în mare măsură de completarea, la timp, a stocurilor de armament”, a declarat Serghei Șoigu, ministrul Apărării.

Planul de contraofensivă al Ucrainei, pe roate

Armata ucraineană continuă pregătirile pentru contraofensivă. Garda Națională a format opt brigăzi de asalt în care tinerii recrutați se alătură militarilor cu experiență de luptă. 

Sunt create și alte astfel de unități înzestrate cu armament occidental. Totodată, armata nu renunță la apărarea ultimelor poziții din Bahmut, orașul devenit simbol al rezistenței în fața invadatorilor.

„Vom continua, în ciuda tuturor prezicerilor, să ne menţinem poziţiile la Bahmut, să-i eliminăm pe luptătorii companiei Wagner, să distrugem şi alte unităţi ale armatei ruse, din cele mai puternice”, a transmis Oleksandr Sîrski. 

Pentru contraofensiva ucraineană se pregătesc și propagandiștii ruși, după cum arată un manual elaborat la Kremlin și ajuns în posesia ziariștilor de la site-ul de opoziție MEDUZA. 

Presa oficială este instruită să nu subestimeze forța soldaților lui Zelenski, ci să sublinieze că aceasta este ajutată de NATO și de întreg Occidentul. În acest fel, eventualele eșecuri ale forțelor moscovite ar fi mai ușor de acceptat. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---