Externe

CNN - Planurile de contraofensivă, schimbate de Ucraina. Cum îl spionează americanii pe Zelenski

schedule 10 apr. 2023, 13:45

CNN - Planurile de contraofensivă, schimbate de Ucraina. Cum îl spionează americanii pe Zelenski
Foto: Shutterstock

Ucraina a fost nevoită să își schimbe planurile de contraofensivă după ce câteva documente clasificate de la Pentagon au ajuns în online, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Ce spune șeful de stat de la Kiev despre scurgerea de informații, dar și cum îl spionează americanii pe acesta, detalii mai jos.

Ucraina, nevoită să își schimbe planurile de contraofensivă - CNN

Ucraina și-ar fi schimbat planurile de contraofensivă după scurgerea de informații secrete de la Pentagon. Chiar și Volodimir Zelenski a fost spionat de americani. Conform documentelor, săptămâna trecută, președintele ucrainean a cerut atacarea cu drone a unor ținte din Rusia în februarie. 

CNN a analizat 53 de documente secrete și considențiale care au început să circule în mediul online săptămâna trecută. Aparent, toate documentele au fost create între mijlocul lunii februarie și începutul lunii martie. Un document dezvăluie să americanii îl spionează pe Zelenski, un lucru, de altfel, deloc surprinzător. Totuși, oficialii ucraineni sunt frustrați de scurgerea de informații, a spus pentru sursa menționată un apropiat al președintelui Zelenski. 

Rapoartele serviciilor de informații americane au la bază informaţii de tip SIGINT, ceea ce înseamnă o strângere de date din afara țării prin sisteme de comunicații și informații, apoi furnizarea lor către guvernul american. 

În general, metodele prin care se fac astfel de strângeri de informații includ stick-uri USB echipate în secret cu transmițătoare radio sau malware pentru iPhone folosit pentru a monitoriza activitatea și comunicațiile. 

Conform publicației numite, pe baza unui astfel de raport întocmit de Pentagon, Zelenski „a sugerat la sfârșitul lunii februarie atacarea unor poziţii din regiunea Rostov, în Rusia” cu drone, fiindcă Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să ajungă atât de departe. 

Informațiile au fost obținute din comunicații interceptate. Datele SIGINT sunt definite în linii mari de Agenția Națională de Securitate ca „informații derivate din semnale electronice și sisteme utilizate de ținte străine, cum ar fi sisteme de comunicații, radare și sisteme de arme”. 

Schimbare de planuri

Informațiile ar putea explica declarațiile făcute în mod public de SUA despre faptul că nu vrea să dea Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune din cauza temerilor că țara în război cu armata moscovită le va folosi pentru a lovi în interiorul Rusiei. 

Mihailo Podoliak, consilierul lu Zelenski, a declarat vineri pe Telegram că el nu consideră că aceste documente sunt autentice. Podoliak crede că nu au „nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei” și au la bază „o cantitate mare de informații fictive” răspândite de Rusia.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---