Ucraina, nevoită să își schimbe planurile de contraofensivă - CNN
Ucraina și-ar fi schimbat planurile de contraofensivă după scurgerea de informații secrete de la Pentagon. Chiar și Volodimir Zelenski a fost spionat de americani. Conform documentelor, săptămâna trecută, președintele ucrainean a cerut atacarea cu drone a unor ținte din Rusia în februarie.
CNN a analizat 53 de documente secrete și considențiale care au început să circule în mediul online săptămâna trecută. Aparent, toate documentele au fost create între mijlocul lunii februarie și începutul lunii martie. Un document dezvăluie să americanii îl spionează pe Zelenski, un lucru, de altfel, deloc surprinzător. Totuși, oficialii ucraineni sunt frustrați de scurgerea de informații, a spus pentru sursa menționată un apropiat al președintelui Zelenski.
Citește și:
Paradele de Ziua Victoriei, anulate în 6 regiuni din Rusia
HARTA. Armata ucraineană, prima mare lovitură de la debutul fazei decisive a contraofensivei
Scandalul documentelor clasificate americane: SUA investighează, aliații își pun întrebări
Rapoartele serviciilor de informații americane au la bază informaţii de tip SIGINT, ceea ce înseamnă o strângere de date din afara țării prin sisteme de comunicații și informații, apoi furnizarea lor către guvernul american.
În general, metodele prin care se fac astfel de strângeri de informații includ stick-uri USB echipate în secret cu transmițătoare radio sau malware pentru iPhone folosit pentru a monitoriza activitatea și comunicațiile.
Conform publicației numite, pe baza unui astfel de raport întocmit de Pentagon, Zelenski „a sugerat la sfârșitul lunii februarie atacarea unor poziţii din regiunea Rostov, în Rusia” cu drone, fiindcă Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să ajungă atât de departe.
Informațiile au fost obținute din comunicații interceptate. Datele SIGINT sunt definite în linii mari de Agenția Națională de Securitate ca „informații derivate din semnale electronice și sisteme utilizate de ținte străine, cum ar fi sisteme de comunicații, radare și sisteme de arme”.
Citește și:
Victorie a lui Trump în prima dezbatere SUA, conform CNN
Majoritatea consideră că Trump a câștigat dezbaterea – Sondaj CNN
SUA evaluează dacă mai merită să trimită drone în zona Mării Negre
Schimbare de planuri
Informațiile ar putea explica declarațiile făcute în mod public de SUA despre faptul că nu vrea să dea Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune din cauza temerilor că țara în război cu armata moscovită le va folosi pentru a lovi în interiorul Rusiei.
Mihailo Podoliak, consilierul lu Zelenski, a declarat vineri pe Telegram că el nu consideră că aceste documente sunt autentice. Podoliak crede că nu au „nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei” și au la bază „o cantitate mare de informații fictive” răspândite de Rusia.