Știri externe

Incident în Marea Neagră: un avion rusesc a lovit o dronă Reaper a SUA; Moscova neagă

schedule 15 mar. 2023, 09:03

Incident în Marea Neagră: un avion rusesc a lovit o dronă Reaper a SUA; Moscova neagă
Foto: Kit Leong/Shutterstock.com

Un avion de luptă rusesc a lovit, marți dimineață, o dronă MQ-9 Reaper a SUA deasupra Mării Negre. Moscova neagă incidentul. Ce a spus președintele american Joe Biden la aflarea veștii? Pentru ce era folosită drona MQ-9 Reaper? 

Un avion rusesc a lovit o dronă Reaper a SUA deasupra Mării Negre

Incidentul a avut loc marți dimineață, la ora 08:00. Conform CNN, drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale. Unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a eliberat combustibil în fața aeronavei fără pilot, a transmis un oficial americat citat de sursa menționată.

Unul dintre avioane a deteriorat apoi elicea dronei Reaper, montată pe spatele dronei, a spus oficialul. Avariile produse elicei au forțat SUA să prăbușească drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Drept urmare, Statele Unite l-au convocat marți pe ambasadorul Rusiei la Washington, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Ned Price. 

Ce spun Forțele Aeriene americane

„La aproximativ 7:03 AM, una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinându-l pe comandamentul american să ia decizia prăbușirii dronei MQ-9 în apele internaționale. De câteva ori înainte de coliziune, avioanele Suhoi Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă neprofesionalism”, se arată într-un comunicat transmis de Forțele Aeriene americane.
„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a dronei MQ-9”, a declarat generalul James Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe. 

Ce spune Biden: „Nu este neobișnuit”

Șeful de stat american Joe Biden a fost informat marți despre incidentul în care drona americană a fost lovită de avionul rusesc deasupra Mării Negre de către consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan.

El a spus că „nu este neobișnuit” ca aeronavele rusești să intercepteze aeronave americane deasupra Mării Negre și a afirmat că au mai fost și alte interceptări în ultimele săptămâni. 

Totuși, a afirmat că episodul de marți a fost unic prin cât de „nesigure, neprofesionale și nesăbuite” au fost acțiunile rusești. Oficialii americani au în plan să contacteze Rusia pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la acest incident. 

„Este intenția Departamentului de Stat să se adreseze oficialilor ruși și să facă cunoscute în mod expres și direct îngrijorările noastre legate de acest incident”, a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, care nu a spus însă dacă a avut loc deja contactul între SUA și Rusia.

Totodată, comandantul militar superior al NATO a informat aliații despre incident. „Generalul (Christopher) Cavoli a informat astăzi aliații NATO despre incident”, a declarat oficialul pentru Reuters.

Rusia neagă incidentul din Marea Neagră

Avioanele de luptă rusești nu au intrat în contact cu o dronă americană care a fost doborâtă peste Marea Neagră, a transmis Ministerul rus al Apărării. 

„Avioanele de vânătoare ruseşti nu şi-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu UAV-ul şi s-au întors în siguranţă la aerodromul lor de origine", a transmis ministerul, conform Sky News. 

Oficialul a subliniat că drona a fost manevrată prea brusc de proprii piloți, ceea ce a dus la o pierdere de altitudine și la prăbușirea MQ-9. Rusia susține că drona zbura spre granița sa cu transponderele (dispozitivele de comunicație wireless) oprite. 

Pentru ce era folosită drona MQ-9 Reaper a SUA

Drona MQ-9 Reaper este o aeronavă fără pilot, teleghidată, care este special gândită pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, dar și pentru misiuni de găsire și neutralizare a unor ținte. 

  • O astfel de misiune, exemplu răsunător, a fost asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani lângă Bagdad.
  • SUA are aproape 300 de drone MQ-9 Reaper. 

Vehiculul aerian are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km și 14 ore de funcționare. Drona, ghidată prin satelit, poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri și poate acroșa până la patru rachete Hellfire și două bombe ghidate laser GBU-12 Paveway II. 

Cu o viteză maximă de 370 km/h, drona este propulsată de o elice. Aceasta este produsă de General Atomics Aeronautical Systems, a avut primul zbor acum 21 de ani și există în dotarea forțelor americane din 2007. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 2 voturi
Nu: 10 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

12 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9731 RON
0.00220
USD
USD: 4.5843 RON
0.01270
GBP
GBP: 5.8128 RON
0.01100
HUF
HUF: 1.2766 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5427 RON
0.00120
CHF
CHF: 5.2137 RON
0.00400
Convertor valutar

Rezultat: ---