Social

O explozie a avut loc în Marea Neagră, la Costinești. Se presupune că ar fi o mină marină

schedule 14 aug. 2023, 10:05

O explozie a avut loc în Marea Neagră, la Costinești. Se presupune că ar fi o mină marină
FOTOGRIN/Shutterstock

O explozie a avut loc în mare, în stațiunea Costinești, luni dimineață. Incidentul s-a produs în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești, potrivit ISU Dobrogea. Autoritățile presupun că ar fi vorba despre o mină marină.

Explozie în mare, la Costinești. Ar fi vorba despre o mină marină

Luni dimineață, 14 august 2023, în jurul orei 9.44, a avut loc o explozie în Marea Neagră, la Costinești, în zona digului din faţa Hotelului Forum. Autoritățile au intervenit de urgență la fața locului pentru a face verificări. Din primele informații se pare că ar fi vorba despre o mină marină care a explodat în mare.

ISU Constanța a anunțat că din fericire nu au fost înregistrate pagube sau răniți. La moment, pompierii staţiei Tuzla intervin cu 1 ASAS, SMURD B2 şi RHIB Eforie.

Costinești este una dintre cele mai aglomerate stațiuni de la Marea Neagră din România. În sezonul estival, la Costinești se odihnesc zeci de mii de turiști. În această perioadă, stațiunea este extrem de aglomerată, pe final de vară. Hotelul Forum, în zona căruia a avut loc explozia, este considerat cel mai frumos și cel mai cunoscut hotel din Costinești, fiind situat într-o zonă spre marginea de sud a stațiunii.

O a doua mină ar pluti în Marea Neagră

În timpul exploziei, pietrele din stabilopozi au sărit pe dig și pe movila de lângă dig, unde au ar fi putut să rănească oamenii. O echipă de scafandri ai Forțelor Navale Române a fost trimisă la Costinești pentru a investiga cazul.

"Astfel de incidente au existat și vor mai exista. Au fost amplasate mine marine în fața porturilor ucrainene, pentru a împiedica invadatorii ruși. Furtunile sau curenții marini pot desprinde aceste mine din ancorajul lor și, din zona bazinului de nord al Mării Negre și a ajuns în apele litorale românești. Important este ca aceste mine să nu ajungă în zonele foarte populate ale țărmului românesc.
Trebuie să înțeleagă populația că, în condițiile în care Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de război, sunt posibile și astfel de incidente. Dacă mina a explodat în larg, fără să producă victime, este cea mai importantă veste", a spus analistul militar Radu Tudor.

La scurt timp după explozia de pe litoralul de la Costinești, autoritățile române au anunțat că în zona stațiunii a fost semnalată o a doua mină care ar pluti în derivă.

"În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată", au transmis Forțele Navale Române.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---