Zelenski dă de înțeles, în premieră, că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut

schedule 06 apr. 2023, 10:28

Zelenski dă de înțeles, în premieră, că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut
Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat miercuri în Polonia, a dat de înțeles, pentru prima dată, că există posibilitatea unei retrageri militare din orașul Bahmut din estul Ucrainei, aflat de luni bune sub asediul forțelor ruse. 

Zelenski dă de înțeles că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut

„Pentru mine, cel mai important lucru este să nu ne pierdem militarii", a declarat Zelenski în timpul întâlnirii, la Varşovia, cu preşedintele polonez Andrzej Duda. 
„Şi, cu siguranţă, dacă există la un moment dat evenimente şi mai intense şi pericolul ca noi să pierdem personal din cauza încercuirii, vor exista decizii corecte, adecvate, luate de generalul de la faţa locului. Sunt sigur de asta”, a spus Zelenski. 
„Dar cu cât mai multă muniţie adecvată va ajunge în Ucraina, cu atât mai repede vom lupta cu situaţia nu doar în Bahmut, ci pe întreg teritoriul ţării noastre”, a adăugat el.

Șeful de stat ucrainean a recunoscut că situația de la Bahmut este „cea mai dificilă” din țară. „Cel mai mare număr de arme şi artilerie este folosit acolo. Situaţia de acolo este foarte, foarte dificilă. Şi există lipsuri zilnice. Avem artilerie, avem suficiente obuze de partea noastră, apoi avem mai puţine.

Acest lucru se întâmplă în fiecare zi. Avem succese în unele zone din Bahmut, avansăm - sau nu, şi ne retragem din nou pe poziţiile noastre”, a descris preşedintele ce se întâmplă pe front. 

„Cu toate acestea, noi suntem în Bahmut şi inamicul nu controlează Bahmutul. Aceasta este situaţia de astăzi”, a dat asigurări Zelenski.

În pofida pierderilor grele suferite de ambele armate la Bahmut de luni întregi, Kievul a hotărât să continue rezistența acolo și să nu se retragă, contrar opiniei unor specialiști occidentali, care spuneau că miza acelui punct al frontului nu este atât de mare. 

Statul Major ucrainean a considerat că este bine să provoace pierderi cât mai mari inamicului și să îl țină blocat în bătălie, în așteptarea armamentului din partea Occidentului, care să îi permită declanșarea unei contraofensive. 

Rușii, „progrese foarte lente” în Bahmut

Rușii au făcut „progrese foarte lente” în Bahmut în ultimele șase luni, în ciuda angajării unui număr mare de soldați și a unor pierderi uriașe, au declarat oficiali occidentali, miercuri, în cadrul unei ședințe de informare.

În ultimele câteva săptămâni, înaintarea ruşilor ar putea fi „măsurată în metri”, au completat aceștia, care, de asemenea, au calificat afirmația din weekend a fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, conform căruia Bahmutul a fost capturat, drept o încercare „destul de disperată”, destinată mai mult pentru „consumul intern al Rusiei”. 

„În prezent, credem că încă nu deţin controlul deplin asupra Bahmut, astfel încât ucrainenii sunt încă capabili să reziste forţelor ruseşti şi Wagner”, au spus oficialii.

Ei cred că forţele ucrainene „îşi gestionează rata victimelor mult mai bine decât o fac ruşii în acest moment”. „Am văzut că sunt capabili să rotească unităţile în şi din Bahmut. Oamenii se odihnesc şi se recuperează”, au spus ei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6625 RON
0.01140
GBP
GBP: 5.8158 RON
0.01360
HUF
HUF: 1.2637 RON
0.00320
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1291 RON
0.00100
Convertor valutar

Rezultat: ---