Externe

Atac terorist la Moscova revendicat de ISIS: 133 de morți și reacția Ucrainei

schedule 24 mar. 2024, 07:41

Atac terorist la Moscova revendicat de ISIS: 133 de morți și reacția Ucrainei
Foto: Captura Guardian News
Atac terorist în Moscova revendicat de ISIS, 133 morți. Putin sugerează legături cu Ucraina, dar Zelensky neagă implicarea.

Atacul terorist care a avut loc la o sală de concerte din periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS), s-a soldat cu cel puțin 133 de morți și peste 100 de răniți, conform autorităților ruse. Imagini de la interogatoriul suspecților au fost difuzate de televiziunea rusă, iar președintele Vladimir Putin a sugerat că atacatorii încercau să fugă în Ucraina. În ciuda revendicării ISIS, liderii ruși continuă să suspecteze implicarea Ucrainei în acest act terorist.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a răspuns acuzațiilor Kremlinului, subliniind că Ucraina nu a fost implicată în atentat și a criticat încercările Rusiei de a da vina pe altcineva pentru propriile probleme de securitate. Zelensky a evidențiat tactica recurentă a Rusiei de a atribui vina altora pentru incidentele de pe teritoriul său și a menționat suferințele poporului ucrainean sub ocupația rusă.

Autoritățile ruse au anunțat arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor patru presupuși atacatori, care sunt cetățeni străini. Anchetatorii nu au menționat cetățenia suspecților, indicând doar că aceștia nu sunt ruși. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a indicat că soldați ceceni au participat la arestarea suspecților.

În timp ce Rusia a început să vorbească de o posibilă "conexiune ucraineană", Ucraina a negat orice implicare, iar un purtător de cuvânt al agenției militare de spionaj de la Kiev a catalogat aceste sugestii ca fiind o minciună a serviciilor speciale rusești.

În paralel, ISIS a publicat o filmare despre care susține că arată momentul atacului, în care se văd atacatori înarmați și victime întinse pe podea. Videoclipul a fost difuzat pe conturile de rețele sociale asociate grupării teroriste, iar autenticitatea acestuia este în curs de verificare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---