Externe

Kirilo Budanov acuză Kremlinul de inacțiune înaintea atacului terorist din Moscova

schedule 28 mar. 2024, 16:26

Kirilo Budanov acuză Kremlinul de inacțiune înaintea atacului terorist din Moscova
Pixabay
Șeful spionajului ucrainean acuză Rusia de inacțiune în prevenirea unui atac terorist, sugerând posibile lupte interne de putere.

Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a declarat că autoritățile ruse au fost informate din luna februarie despre pregătirea unui atac terorist pe teritoriul său, dar nu au intervenit pentru a preveni incidentul de la sala de concerte Crocus din Moscova. Budanov sugerează că inacțiunea Kremlinului ar putea fi rezultatul luptelor interne de putere sau a subestimării amploarei atacului. Informațiile despre atac au provenit inițial din Siria și au fost transmise la Moscova, însă autoritățile ruse au schimbat de mai multe ori versiunea evenimentelor, încercând să găsească o presupusă implicare ucraineană.

În contextul acestor acuzații, analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că Rusia ar putea folosi atacul pentru a intensifica retorica împotriva Ucrainei, SUA și Occidentului, prezentându-le ca amenințări teroriste iminente. Kremlinul a fost acuzat că încearcă să exploateze temerile sociale și furia cetățenilor pentru a obține sprijin intern mai mare pentru războiul din Ucraina. În acest sens, oficialii ruși au descris atacurile militare ucrainene ca fiind acte teroriste și au susținut că actorii occidentali contribuie la organizarea acestora.

În urma atacului, președintele Vladimir Putin nu a vizitat locul tragediei, ci a optat pentru o vizită surpriză la Torzhok, unde a fost întâmpinat ca un erou de către localnici. Această acțiune a fost interpretată ca o încercare de a controla discursul public și de a-și consolida imaginea în fața populației.

Autoritățile ruse continuă să transmită mesajul că Ucraina și Occidentul ar fi în spatele atacului terorist, în ciuda revendicării atentatului de către ISIS-K și a avertismentelor anterioare primite de la SUA cu privire la un posibil atac. Ancheta continuă, iar bilanțul victimelor a crescut, cu aproape 100 de persoane încă date dispărute.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---