Politic

De ce îi este Volodimir Zelenski recunoscător preşedintelui Iohannis: „Există vești importante din România”

schedule 14 nov. 2023, 09:50

De ce îi este Volodimir Zelenski recunoscător preşedintelui Iohannis: „Există vești importante din România”
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seară compatrioților despre „veștile importante din România” și le-a mulțumit președintelui român Klaus Iohannis și premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloților pentru F-16 de la Fetești, cu atât mai mult cu cât, într-o aparentă respingere a propunerii fostului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Ucraina să adere la alianţă fără teritoriile ocupate de Rusia, liderul de la Kiev a reiterat obiectivul de a elibera întreg teritoriul țării, inclusiv Crimeea.

„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul nocturn transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.

Pe de altă parte, președintele Zelenski a insistat, din nou, că obiectivul Ucrainei rămâne eliberarea întregului teritoriu, inclusiv Crimeea, într-o aparentă respingere a propunerii pe care, în urmă cu câteva zile, o făcea fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Acesta spunea că Ucraina ar trebui să fie primită în Alianţa Nord-Atlantică doar cu teritoriul pe care îl controlează, fără regiunile ocupate de Rusia, pentru că în felul acesta ar fi transmis Moscovei semnalul că nu poate împiedica intrarea Ucrainei în NATO. 

Pretextul pentru pledoaria lui președintelui ucrainean a fost anunţul că s-a întâlnit cu liderul etnicilor tătari din Crimeea, Mustafa Djemilev, care a împlinit luni 80 de ani şi pe care Zelenski l-a decorat cu titlul de Erou al Ucrainei. Zelenski a spus că Djemilev este „un om demn, un om curajos, un apărător al poporului său şi al întregii Ucraine”, iar titlul de Erou este absolut meritat.

„I-am mulţumit pentru ceea ce a făcut pentru poporul nostru, pentru libertatea noastră. El este cu adevărat o autoritate morală. I-am mulţumit, de asemenea, pentru că a fost alături de noi în lupta împotriva agresiunii ruseşti. Bineînţeles, am vorbit cu el despre Crimeea, despre protejarea poporului nostru din peninsulă. Ne amintim de toate părţile ţării noastre şi trebuie să restabilim libertatea în toată Ucraina, fără excepţie”, a punctat preşedintele ucrainean.

„Le mulţumesc tuturor celor din lume care îşi amintesc că atacul Rusiei asupra ordinii internaţionale bazate pe reguli a început cu Crimeea. Odată cu confiscarea Crimeei, Rusia a început această agresiune şi destabilizare. Şi este greu de imaginat să restabilim pacea în lume dacă nu returnăm Ucrainei ceea ce Rusia i-a furat. Restabilirea integrităţii noastre teritoriale este o necesitate globală”, a arătat liderul ucrainean.

Oficialul a transmis că a cerut îmbunătățirea „comunicării internaționale” a Ucrainei, pentru ca partenerii „să îi înțeleagă și să îi audă pe ucraineni”. „Astăzi, am avut mai multe întâlniri privind noile noastre măsuri internaţionale care sunt planificate pentru săptămânile următoare - negocieri cu liderii ţărilor noastre partenere, noi pachete de sprijin pentru soldaţii noştri şi comunicarea internaţională a Ucrainei. Putem şi trebuie să asigurăm un rezultat absolut clar: indiferent de agenda informaţională a lumii, partenerii noştri trebuie să ne înţeleagă şi să îi audă pe ucraineni. Şi acest lucru se va întâmpla”, a asigurat liderul de la Kiev. 

El a lăudat, pe de altă parte, activitatea serviciilor de spionaj ale ţării graţie cărora „Ucraina ştie şi va şti ce pregăteşte inamicul şi cum să răspundă - corect şi puternic. Atât pe teren, cât şi în Marea Neagră”, a precizat Zelenski. Acesta a anunțat că a primit luni rapoarte de la șeful Serviciului de informații al Ministerului Apărării din Ucraina (SBU), Kirilo Budanov, şi de la şeful Serviciului de informaţii Externe (SZRU), Oleksandr Litvinenko. „Sunt recunoscător ambelor structuri - fiecăruia dintre cei care servesc în ele”, a menţionat șeful de stat. 

Cât despre linia frontului, Zelenski a recunoscut că situația rămâne dificilă la Avdiivka, Mariinka, direcţia Bahmut, direcţia Lîman, Kupiansk, Zaporojie, regiunea Herson. „Este dificil în fiecare dintre aceste zone. Dar le mulţumesc tuturor celor care sunt rezistenţi. Le sunt recunoscător tuturor celor care nu-şi pierd puterea şi poziţiile. Le mulţumesc tuturor comandanţilor cărora le pasă de soldaţi. Le mulţumesc tuturor medicilor de teren care salvează vieţi. Tuturor oamenilor noştri care îşi amintesc că Ucraina trăieşte, pentru că există cineva care să oprească inamicul”, a transmis Volodimir Zelenski.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---