Externe

Reuniune a miniștrilor de Externe la Kiev. Ucraina vrea să înceapă negocierile de aderare la UE

schedule 03 oct. 2023, 12:53

Reuniune a miniștrilor de Externe la Kiev. Ucraina vrea să înceapă negocierile de aderare la UE
Foto: Ministerul britanic al Apărării

Reuniune istorică a miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene la Kiev. Ucraina a informat că este posibil ca negocierile de aderare la UE să înceapă în acest an, a declarat președintele Volodimir Zelenski. 

„Principalul nostru obiectiv de integrare este să obținem o decizie în acest an pentru a începe negocierile de aderare”, a declarat Zelenski. „Și astăzi am auzit încă o dată, în cadrul reuniunilor și negocierilor, că acest lucru este absolut posibil”, a adăugat președintele Ucrainei, citat de The Guardian. El a mai spus că este „doar o chestiune de timp” până când Ucraina va adera la bloc.

Șeful de stat Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile au inclus, totodată, încercarea Rusiei de a eluda sancțiunile internaționale, securitatea la Marea Neagră și funcționarea porturilor ucrainene, precum și consolidarea apărării aeriene ucrainene.

„Le mulţumesc partenerilor noştri pentru sprijinul lor - militar, economic şi sancţiuni. Astăzi am acordat o atenţie deosebită problemei sancţiunilor şi a încercărilor Rusiei de a le eluda. Cred că fiecare încercare a Rusiei de a înşela regimurile de sancţiuni şi dreptul internaţional necesită un răspuns puternic din partea lumii. Orice infractor - şi mai ales infractori precum cei de la Moscova - înţelege doar limbajul forţei şi inevitabilitatea pedepsei”, a subliniat preşedintele ucrainean.

De asemenea, liderul de la Kiev a spus că Italia s-a angajat să reconstruiască catedrala din Odesa, care a fost distrusă de un atac cu rachete rusești în luna iulie.

Zelenski a afirmat că a avut întâlniri bilaterale „bune” cu Josep Borrell și cu viceprim-ministrul și ministrul de afaceri Externe al Italiei, Antonio Tajani, cu care a vorbit despre apărare și cooperare. Italia se va ocupa de reconstrucție la Odesa, a completat Zelenski. 

„Îi sunt recunoscător domnului Borrell pentru sinceritatea şi buna sa credinţă în Ucraina, pentru sprijinul său continuu. Aş dori, de asemenea, să mulţumesc întregii Italii şi personal doamnei Giorgia Meloni (premierul Italiei) şi ministrului italian al afacerilor externe pentru asistenţa deosebit de sensibilă, în special în reconstrucţia oraşului Odesa: am semnat un acord cu Italia pentru a restaura Catedrala Schimbării la Faţă din Odesa, care a fost distrusă de Rusia, de o rachetă rusească. Indiferent cât de mult distruge Rusia istoria şi cultura, Europa este capabilă să restaureze totul. Şi aceasta este puterea Europei, a Europei noastre - liberă şi solidară”, a subliniat Zelenski.

Oficialul a mai anunțat că Danemarca a hotărât să deschidă un consulat la Mikolaiv: „Acesta este un exemplu emblematic de patronaj al reconstrucţiei regiunii şi o modalitate absolut eficientă de a pune în aplicare acordurile noastre cu prim-ministrul Frederiksen. Vă mulţumim!”. 

Liderul de la Kiev a mai spus că a avut discuţii „substanţiale” despre activitatea porturilor ucrainene, precum şi despre securitatea la Marea Neagră: „Am vorbit, de asemenea, despre exporturile de cereale şi despre stabilitatea alimentară în lume”, a declarat Zelenski, în condiţiile în care Rusia a ieşit în iulie din acordurile care permiteau exportul în siguranţă al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, iar Kievul a anunţat că va crea un coridor umanitar propriu.

Ce presupune formula de pace a Ucrainei

Volodimir Zelenski a susținut și că formula ucraineană de pace, care presupune eliberarea tuturor teritoriilor confiscate de ruși, câștigă din ce în ce mai mult sprijin în rândul comunității internaționale. 

În finalul discursului, șeful de la Kiev a mulțumit din nou soldaților ucraineni, nominalizând câteva brigăzi implicate în luptele de front. „Glorie tuturor celor care luptă pentru ţara şi poporul nostru! Mulţumim tuturor celor care ne ajută! Tot sprijinul pentru Ucraina, fiecare pas pentru a ne ajuta va fi returnat celor care ne sprijină sub forma securităţii globale. Când agresiunea rusă va pierde pe teritoriul nostru, însăşi ideea de agresiune va fi înfrântă. Dreptul internaţional poate învinge doar acum - doar aici, doar în Ucraina. Şi va învinge. Noi vom învinge!”, a transmis Zelenski.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---