Spațiul Schengen, obiectivul suprem pentru România. Noua tactică adoptată
Un pas extrem de important este ajungerea la un acord pe migrație, acord care este susținut inclusiv de Austria. România se bazează și pe votul Parlamentului Olandei, care a ridicat veto-ul la adresa intrării în Schengen a Bulgariei, astfel România având un obstacol în minus pe drumul către Schengen.
România susține că mai convenabil ar fi să schimbe tactica pentru aderarea la Schengen și să renunțe la varianta convocării unui Consiliu Extraordinar JAI - Justiție și Afaceri Interne - la finalul acestui an.
România ar merge pe varianta unui vot favorabil în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre în Comitetul Reprezentanților Permanenți. Mai apoi, acest vot ar urma să fie validat și într-o reuniune de Consiliu al Uniunii Europene, care s-ar desfășura până la sfârșitul anului.
Citește și:
România va intra în Schengen, din martie 2024, cu porturile și aeroporturile
Ce salarii oferă marile lanțuri de hipermarketuri din România
Magazine fără casieri la Auchan. Planul retailerului după această decizie
Olanda a dat verde Bulgariei pentru aderarea la Schengen
Săptămâna trecută, Olanda a anunțat că este de acord cu aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, după o lungă perioadă în care s-a opus total acestui lucru.
După decizia pozitivă a Olandei, Austria este singura țară care ar trebui să își revizuiască decizia pentru ca România și Bulgaria să poată intra în spațiul Schengen, care îndeplinesc criteriile tehnice necesare de mult timp.
Guvernul de la Viena s-a opus încă de anul trecut extinderii spațiului de liberă circulație, motivând că acest lucru nu este funcțional. Drept argument a adus fluxul mare de migranți neînregistrați care ajung în țările din centrul și vestul Europei.
Premierul bulgar Nikolai Denkov a menționat că discuțiile sale cu Austria continuă, iar scenariile și textele unei posibile decizii sunt în discuție.
Citește și:
Die Presse: România vrea să combată Austria - Schengen
Țara din Europa care renunță la controalele cetățenilor români în aeroporturi
15 sub 15 îți arată de ce să investești în educația copiilor din România
Totodată, și premierul spaniol Pedro Sanchez, a cărui țară va preda la sfârșitul anului președinția Consiliului European către Belgia, a declarat că își dorește să vadă România și Bulgaria în spațiul Schengen până la sfârșitul lui 2023.