Politic

România renunță la convocarea unui Consiliu Extraordinar JAI. Noua tactică pentru aderarea la Schengen

schedule 21 dec. 2023, 09:54

România renunță la convocarea unui Consiliu Extraordinar JAI. Noua tactică pentru aderarea la Schengen
LCV / Shutterstock

România luptă în continuare pentru a ajunge în spațiul Schengen, iar autoritățile de la București au decis să schimbe tactica.

Spațiul Schengen, obiectivul suprem pentru România. Noua tactică adoptată

Un pas extrem de important este ajungerea la un acord pe migrație, acord care este susținut inclusiv de Austria. România se bazează și pe votul Parlamentului Olandei, care a ridicat veto-ul la adresa intrării în Schengen a Bulgariei, astfel România având un obstacol în minus pe drumul către Schengen.

România susține că mai convenabil ar fi să schimbe tactica pentru aderarea la Schengen și să renunțe la varianta convocării unui Consiliu Extraordinar JAI - Justiție și Afaceri Interne - la finalul acestui an.

România ar merge pe varianta unui vot favorabil în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre în Comitetul Reprezentanților Permanenți. Mai apoi, acest vot ar urma să fie validat și într-o reuniune de Consiliu al Uniunii Europene, care s-ar desfășura până la sfârșitul anului.

Olanda a dat verde Bulgariei pentru aderarea la Schengen

Săptămâna trecută, Olanda a anunțat că este de acord cu aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, după o lungă perioadă în care s-a opus total acestui lucru.

După decizia pozitivă a Olandei, Austria este singura țară care ar trebui să își revizuiască decizia pentru ca România și Bulgaria să poată intra în spațiul Schengen, care îndeplinesc criteriile tehnice necesare de mult timp.

Guvernul de la Viena s-a opus încă de anul trecut extinderii spațiului de liberă circulație, motivând că acest lucru nu este funcțional. Drept argument a adus fluxul mare de migranți neînregistrați care ajung în țările din centrul și vestul Europei.

Premierul bulgar Nikolai Denkov a menționat că discuțiile sale cu Austria continuă, iar scenariile și textele unei posibile decizii sunt în discuție.

Totodată, și premierul spaniol Pedro Sanchez, a cărui țară va preda la sfârșitul anului președinția Consiliului European către Belgia, a declarat că își dorește să vadă România și Bulgaria în spațiul Schengen până la sfârșitul lui 2023.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---