Social

Premierul Ucrainei i-a cerut scuze lui Marcel Ciolacu pentru manualele tipărite cu sintagma „limba moldovenească”

schedule 17 nov. 2023, 09:02

Premierul Ucrainei i-a cerut scuze lui Marcel Ciolacu pentru manualele tipărite cu sintagma „limba moldovenească”
LCV / Shutterstock

Premierul Ucrainei i-a trimis o scrisoare lui Marcel Ciolacu în care își cere scuze că în manualele tipărite apare sintagma de „limba moldovenească” în loc de „limba română”, chiar dacă există o decizie a țării vecine cu privire la acest aspect.

Premierul Ucrainei i-a cerut scuze lui Ciolacu pentru manualele tipărite în „limba moldovenească”

Premierul Ucrainei și-a cerut scuze de la premierul României, Marcel Ciolacu, printr-o scrisoare, după ce manualele din Ucraina au fost tipărite cu sintagma „limba moldovenească” în loc de „limba română”. Anterior, acest lucru nu ar fi reprezentat o mare problemă, însă acum, între Ucraina și România există o înțelege în privința acestui detaliu.

Guvernul de la Kiev a declarat că manualele respective au fost tipărite înainte de perioada în care a fost luată decizia și urmează ca aceste greșeli să fie corectate.

”Informațiile apărute în mass-media referitoare la manualele tipărite se referă la exemplarele care au primit aprobarea pentru imprimare în luna mai a anului curent. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite în timpul verii, înainte de adoptarea hotărârii de a renunța la utilizarea termenului de limba moldovenească”, precizează oficialii de la Kiev într-un comunicat oficial.

Ministrul Educației și Științei din Ucraina a afirmat pe rețeaua X, fostă Twitter, că ministerul „a oprit orice producție suplimentară a acestor manuale. În plus, se lucrează la un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română.”

Premierul Marcel Ciolacu a spus că s-a enervat când a aflat despre greșeala comisă. Într-un final, misterul a fost deslușit și s-a adeverit că acele manuale erau tipărite pe o anumită zonă.

”Aseară mă uitam la Mircea Badea. De obicei mă uit cu mare plăcere și adorm după emisiune. Aseară m-am umplut de nervi. Am adormit pe la 01:30. Am sunat și-n Ucraina, cum era normal, am pus și consilierul pe politică externă să dea telefoane. Și am aflat adevărul: acele manuale fuseseră date la tipărit pe o anumită zonă”, a declarat Marcel Ciolacu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---