Externe

Fermierii polonezi reiau protestele la granița cu Ucraina. Ce nemulțumiri au

schedule 04 ian. 2024, 08:14

Fermierii polonezi reiau protestele la granița cu Ucraina. Ce nemulțumiri au
Foto: Capturi DW

Fermierii polonezi reiau astăzi protestele la granița cu Ucraina. Eu susțin că nu au primit o asigurare scrisă din partea premierului Tusk că solicitările lor vor fi îndeplinite. Agricultorii polonezi se opun creșterii taxelor și vor menținerea subvențiilor pentru porumb. 

„Nu am primit confirmarea că cererile noastre vor fi indeplinite, astfel continuăm protestul”, a explicat acesta, adăugând că va fi permisă trecerea unui singur camion pe oră.

În data de 24 decembrie 2023, fermierii polonezi au încetat blocada la unul dintre punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia, iar circulația camioanelor a fost restabilită complet. 

Şoferii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina din 6 noiembrie, cerând ca Uniunea Europeană să reintroducă un sistem în baza căruia companiile ucrainene au nevoie de autorizaţii pentru a opera în bloc, şi acelaşi lucru pentru şoferii europeni de camioane care doresc să intre în Ucraina.

Lor li s-au alăturat ulterior fermierii, care au cerut subvenţii guvernamentale pentru porumb şi nicio creştere a taxelor.

Viceprim-ministrul Ucrainei Oleksandr Kubrakov a declarat joi că Kievul speră să ajungă la un acord cu noul guvern polonez pentru a pune capăt protestului. Analiștii ucraineni în domeniul transporturilor au susținut că aproape 3.900 de camioane se aflau pe partea poloneză, așteptând permisiunea de a intra în Ucraina. 

Primierul Poloniei, Donald Tusk, a arătat că va încerca să-i convingă pe fermieri „să nu folosească blocada ca un instrument de a îşi apăra interesele. Vom face tot ce putem pentru a le apăra intersele”.

„Blocada în faţa bombardamentelor şi a acţiunilor intense ale Rusiei nu ne face misiunea mai uşoară. Voi fi mai eficient în a lucra de partea fermierilor dacă nu este nici o blocadă”, a mai explicat acesta.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---