Locale Externe

Tensiuni între Polonia și Ucraina: Proteste ale fermierilor polonezi și reacții oficiale la mesaje controversate

schedule 21 feb. 2024, 13:27

Tensiuni între Polonia și Ucraina: Proteste ale fermierilor polonezi și reacții oficiale la mesaje controversate
NestorMN / Shutterstock
Fermierii polonezi protestează împotriva importurilor ucrainene și afișează mesaj anti-Putin, stârnind tensiuni diplomatice.

În contextul tensiunilor crescute dintre Polonia și Ucraina, fermierii polonezi au declanșat o serie de proteste naționale, care au inclus blocarea căilor ferate și a punctelor de trecere a frontierei. Incidentul care a stârnit reacții aprinse a fost afișarea unei pancarte de către fermieri, prin care îi cereau președintelui rus Vladimir Putin să „restabilească ordinea în Ucraina”, un mesaj care a atras critici vehemente din partea oficialilor polonezi.

Protestele fermierilor polonezi, care au avut loc marți, au vizat în principal politica agricolă a Uniunii Europene și importul de produse agricole ieftine din Ucraina. În cadrul acestor proteste, fermierii au blocat autostrăzi, sensuri giratorii și intersecții în peste 200 de orașe. În plus, au fost raportate incidente în care fermierii au descărcat cereale din vagoane de marfă ucrainene, manifestându-și nemulțumirea față de concurența pe care o reprezintă aceste importuri.

Ministrul de Interne polonez, Marcin Kierwinski, a condamnat ferm afișarea pancartei cu mesajul adresat lui Putin și a anunțat că vor fi luate măsuri împotriva autorilor, subliniind că nu va exista toleranță pentru astfel de acțiuni. Informații neoficiale sugerează că persoana responsabilă pentru afișarea bannerului controversat ar putea fi inculpată pentru propagandă în favoarea unui sistem de stat totalitar.

Pe de altă parte, fermierii polonezi se simt prejudiciați de importurile de cereale din Ucraina, acuzând existența unor „organizații mafiote” care ar facilita aceste importuri. În răspuns la aceste acțiuni, transportatorii ucraineni au început să protesteze la punctele de control de la granița cu Polonia.

Ministerul de Externe de la Kiev a intervenit, solicitând Varșoviei să oprească blocajele și să ia măsuri împotriva retoricii antiucrainene. Prim-viceprim-miniștrii guvernului ucrainean au cerut o soluționare rapidă a situației de la graniță, inclusiv a obstrucționării traficului de pasageri.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---