Externe

Tensiuni geopolitice și schimbările climatice pot duce la „războaiele foamei”, avertizează lideri din industria agricolă și politică

schedule 27 iun. 2024, 12:00

Tensiuni geopolitice și schimbările climatice pot duce la „războaiele foamei”, avertizează lideri din industria agricolă și politică
Foto: NVS my world/Shutterstock
Sunny Verghese avertizează că schimbările climatice și tensiunile geopolitice pot duce la conflicte globale pentru resurse alimentare.

Creșterea tensiunilor geopolitice și schimbările climatice ar putea duce la conflicte globale pentru resursele alimentare, avertizează Sunny Verghese, directorul executiv al Olam Agri, una dintre cele mai mari companii de comerț cu produse agricole din lume. Într-un discurs recent, Verghese a comparat viitoarele „războaie ale foamei” cu războaiele pentru petrol din trecut, subliniind că lupta pentru alimente și apă va fi și mai intensă.

Această perspectivă vine în contextul în care barierele comerciale și politicile protecționiste ale guvernelor au exacerbat deja inflația produselor alimentare. Intervenția guvernelor, prin proliferarea barierelor comerciale netarifare, a creat un dezechilibru semnificativ între cerere și ofertă, conducând la creșterea prețurilor la alimente. Verghese a menționat că țările bogate își măresc proviziile cu mărfuri strategice, alimentând astfel problema la nivel global.

În paralel, Polonia și țările baltice cer Uniunii Europene un sprijin mai important pentru armată și protecția civilă la frontierele lor cu Rusia și Belarus. Într-o scrisoare comună, liderii acestor state au subliniat necesitatea unei coordonări și cheltuieli mai mari pentru inițiativele de apărare în cadrul UE și NATO. Aceste cereri sunt motivate de amenințările specifice, inclusiv utilizarea migranților ca armă, sabotajul, dezinformarea și atacurile cibernetice, care afectează securitatea întregii Uniuni Europene.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6489 RON
0.00270
GBP
GBP: 5.88 RON
0.00200
HUF
HUF: 1.2603 RON
-0.00610
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1718 RON
0.01430
Convertor valutar

Rezultat: ---